Túrázás a járvány idején

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Több mint fél éve élünk együtt a koronavírus okozta járvánnyal, a megszorítások időről-időre változnak. Külföldi utazások hiányában nagyon sokan kezdtek el túrázni. Mire érdemes figyelni, hogyan legyenek ezek a túrák is élvezetesek?

Mindenki ajánlja a túrázást a szabadidő eltöltésére, akkor is, ha a járvány tombol. A természetet járva sokkal könnyebb nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak maradni, ráadásul a formádat is tartod. Az erdőjárás nemcsak a fizikai állapotodat javítja, hanem a hangulatodat is. A jó levegő, mozgás, csend nagyon sokat segíthet egy stresszes hét után.

Merre menj?

A bemutatóhelyek, látogatóközpontok, arborétumok bezártak, de a turistautak mindig nyitva vannak, túrákat folyamatosan lehet szervezni. Vegyél elő térképeket környékbeli területekről és válassz olyan utakat, amiket eddig nem jártatok be! Ezt az időszakot érdemes arra használni, hogy jobban, alaposabban megismerd a lakóhelyedhez közelebbi területeket.

Mivel megszállni jelenleg úgysem lehet, a legjobb emiatt is a lakóhelyedhez közeli, vagy könnyen, gyorsan megközelíthető területeken tervezgetni. Úgy kell kalkulálni, hogy időben, a korlátozások előtt hazaérj. Mivel azonban most egyre korábban sötétedik, valószínűleg ezzel nem lesz gond.

Érdemes olyan helyeket kinézni, amiket még nem ismersz, és nem azokat célba venni, amik elsőként eszedbe jutnak – valószínűleg sok másik embernek is ugyanazok jutnak eszébe. A Normafánál vagy Dobogókőn biztosan nagyon sokan lesznek hétvégén, nem beszélve a szűk Rám-szakadékról.

Jó úgy indulni, hogy van B és C terved is, ha egy helyszínről vagy útvonalról úgy látod, sokan vannak. Jó, ha az útvonalterved rugalmas. Lehet, hogy most nem egy kilátót vagy a várromot kell a túra célpontjának tekinteni, hanem magára az útra fókuszálni, bármerre is vezet.

Mikor indulj túrázni?

Ha teheted, akkor érdemes nem a hétvégi napokat választani a túrázásra. Most sokkal jobb hétköznap kiszakadni és egy napot a természetben tölteni, amikor sokkal kevesebb kiránduló van a turistautakon. Hétköznap a leglátogatottabb helyeket is meg lehet nézni, de hétvégén nagy tömegre lehet számítani.

Kivel kirándulj?

Lehetőleg azokkal, akikkel egy háztartásban laksz. Ha pedig ők nem indulnak veled, akkor lehet ez remek lehetőség arra, hogy kipróbáld, milyen egyedül túrázni!

Mindig figyelj a közérzetedre!

Ha kicsit is betegnek érzed magad, köhögsz vagy bármilyen tünetet észlelsz magadon, akkor inkább hagyd ki a túrát. Nem csak a magad egészségéért, hanem azokéért is, akik veled utaznak, túráznak, akik szembejönnek veled egy keskeny ösvényen.

Utazás

Ha autóval indulsz a túra kezdőpontjába, akkor lehetőleg csak egy háztartásban élők utazzanak együtt. Ha pedig tömegközlekedéssel indulsz, a legjobb olyan helyszínt választani, ami minél kevesebb eszközzel megközelíthető. Ilyenkor jó végiggondolni, melyik vasútvonal megy a környéken. Például a szentendrei hévvel vagy a váci vonattal sok csodálatos hely elérhető.

Távolságtartás a túrán

Sajnos ez most nem a csoportos túrázás időszaka. Ha korábban sokszor mentél nagyobb társasággal túrázni, most érdemes a veled egy háztartásban élőket rávenni arra, hogy együtt kimozduljatok.

Ahogy az élet minden területén, itt is érdemes betartani az ajánlott távolságot. Csak persze ezt az erdőben lehet például sünben vagy rókában mérni: akivel nem egy háztartásban élsz, ne menj közelebb senkihez 8 sünnél vagy 2 rókánál.

A távolság megtartása mellett azért mindenki szívesen veszi, ha köszönsz az erdőben, a tegeződés pedig általános!

Maszk használata az erdőben

Ha már kint vagy az erdőben, nem kell maszkot viselned. Az sem jelent valószínűleg gondot, ha más kirándulók elhaladnak melletted.

Jó azért, ha van nálad kéznél egy, ha olyan helyen kell áthaladni, ahol sok ember gyűlt össze. Minden túrán akadhat látnivaló, és egy kedvelt csomópont, várrom, tó vagy szurdok vonzza a látogatókat.

Ha egy helyen sokan összegyűlnek, ha szűk az ösvény, és nagyon közel tudtok csak elhaladni a szembejövőkkel, vagy ha ismerőssel találkozol és beszélgettek egy kicsit, érdemes egyből felvenni a maszkot.

A kilátásban így is lehet gyönyörködni!

Ételek, italok

A túrákon az egyik legjobb, amikor az uzsonnát közösen esszük meg, és mindannyian szeretjük a finom falatokat megosztani egymással. Sajnos ezt most nem érdemes gyakorolni. Jobb, ha mindenki azt eszi és issza, amit magának vitt.

Étkezések előtt pedig mindig fertőtlenítsd a kezed a magaddal vitt fertőtlenítővel.

Mit vigyél magaddal?

Kezdődik a tél, így nagyon fontos a réteges öltözködés. Jól jöhet néhány plusz ruhadarab akár már a hazaútra, ha a többi nagyon izzadt lett. Ételt és italt a legrövidebb túrára is kell vinni. Térkép, tájoló vagy GPS az útvonal újratervezésekor is jól jöhet. Téli túrákra kötelező a lámpa! Elsősegély csomag pedig évszaktól függetlenül kerüljön a hátizsákba. A legfontosabb felszerelésekről itt olvashatsz egy kis összefoglalót.

„Program” a túrákra

Hogyan tehetsz egy túrát érdekessé, izgalmassá, ha olyan területen túrázol, ahol már százszor jártál? Van néhány tippünk!

Nézz utána, van-e túramozgalom a kinézett területen. Lehet, hogy akár egy egynapos túrával tudsz teljesíteni egyet, és máris gazdagodhatsz egy szép jelvénnyel!

Az is lehet, hogy eljött az ideje, hogy tökéletesítsd a tájékozódási tudásod! Tanfolyamot sajnos nem tudjuk, mikor tudunk majd indítani, de olvasgass tájékozódásról szóló cikkeket és próbáld is ki az olvasottakat a terepen!

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!