Túrázó tanfolyam

Balatoni táj tanúhegyekkel

A következő túrázó tanfolyam várhatóan 2024. ősszel indul. Iratkozz fel hírlevelünkre, és e-mailben megkapod a képzés kiírását!

Általános tudnivalók

Kiknek szól?

Neked, ha már túráztál, kirándultál másokkal, de nem, vagy kevéssé tudsz tájékozódni. Ha eddig csak tervezted az elindulást, vagy mindössze a bátortalan első lépéseken vagy túl, de szeretnél komolyabban nekifogni a túrázásnak. Ha szeretnéd megismerni a túrázás rejtelmeit és szépségeit, elmélyíteni már meglévő tudásodat. Ha magabiztosan szeretnél részt venni a mások által szervezett túrákon vagy a családoddal a természetet járni.

Mennyi időt vesz igénybe?

A tanfolyam három hétköznap délutánt, két teljes és egy opcionális hétvégét foglal magában. (A hétvégék nem „ottalvósak”.) A konkrét időpontokat mindig az aktuális kiírás tartalmazza.

Milyen időközönként indul a tanfolyam?

Túrázó tanfolyam minden évben ősszel indul.

Vannak-e a jelentkezésnek feltételei?

A tanfolyamon a 16. életév betöltésének évében (16-18 éveseknek szülői írásbeli hozzájárulással) már részt lehet venni, megfelelő egészségi állapotban. A megfelelő egészségi állapot azt jelenti, hogy képes vagy három óra alatt legalább hat km-t megtenni a Budai-hegységben.

Milyen témaköröket érint a tanfolyam?

Az elméleti előadások résztvevőjeként megismerkedsz a domborzattal és ábrázolásával, a tájékozódás elméleti alapjaival. Tanulsz az egészség megóvásáról, elsősegélynyújtásról és a felszerelés megválasztásáról. Szóba kerül állat- és növényismeret, Magyarország földrajza és az alapvető időjárási tényezők. Lesz előadás természetvédelemről és a GPS használatáról; és nem utolsósorban a „turistaságról” (túramozgalmak, tájékozódási- és teljesítménytúrák).

A gyakorlati foglalkozásokon a tájékozódási módszerek megismertetésére, alapos elsajátítására, egy-egy rövidebb túraszakasz önálló, de figyelemmel kísért megtételére, a térkép hatékony használatára koncentrálunk. Ha szeretnéd, a tájoló „forgatásának” alapjait is megismerheted.

Milyen eszközökkel fogsz tudni tájékozódni?

A tanfolyamon az alapvető térképes-tájolós tájékozódási módszerekkel ismerkedsz majd meg: domborzati jelölések, jelkulcs, iránytű (vagy a tájoló mint iránytű) használata. Szóba kerülnek a papíralapú és a digitális térképek használatának különbségei.

Milyen szintű a tanfolyami oktatás?

A tanfolyam alapszintű: kezdőként alapvető ismeretekhez jutsz, ha pedig már haladóbb vagy, megerősítheted, elmélyítheted tudásodat. Érdekességet, kihívást mindenki számára tartogatunk!

Kik az előadók, oktatók?

Az előadók mindegyike gyakorlott túrázó, többségük évek óta oktatja a túrázói ismereteket. Törekszünk az ismeretek hatékony és jó hangulatú átadására, figyelve a már haladóbb tudást igénylőkre is.

Hol lesznek a foglakozások?

Az elméleti előadások helyszínét a kiírás tartalmazza, a terepi foglalkozásokat Budapesten és közvetlen környékén tartjuk (Csillebérc, Hűvösvölgy, Nagykovácsi).

2021-től kezdve az elméleti foglalkozásokat online felületen tartjuk.

Mit tartalmaz a tanfolyami díj?

A tanfolyami díj tartalmazza a szükséges térképet, a kiadott segédanyagokat. Mindezeken felül rád hárulnak az utazási költségek, illetve esetleg a tájoló beszerzése.

Hogyan tudsz érdeklődni vagy jelentkezni a tanfolyamra?

A tanfolyami csoport létszáma korlátozott, ezért részvételi szándékodat érdemes minél előbb jelezned. A jelentkezéshez vedd fel velünk itt a weben keresztül a kapcsolatot vagy írj e-mailt a turazotanfolyam [@] turavezetotanfolyam.hu címre. A megadott elérhetőségeden keresztül felvesszük Veled a kapcsolatot, értesítünk a tanfolyam további részleteiről. A kérdéseidre válaszol: Erőss Anna és Jóri Éva!