Túravezető tanfolyam

Hátizsákos turista gyalogol egy sziklás hegy felé

Neked való a túravezető tanfolyam, ha már régóta és sokat túráztál, kirándultál, alapvetően jól tudsz tájékozódni, és szeretnéd megismertetni, megszerettetni a túrázást másokkal. Ha szeretnél jó túrákat szervezni, magabiztosan tájékozódni és rengeteg, a természettel, túrázással kapcsolatos hasznos tudásra szert tenni.

A 2024-es tanfolyamra a jelentkezés 2023 őszén indul, a tanfolyam kiírása itt olvasható. A kiírásban található e-mailben tudsz jelentkezni az online felvételi tesztre, ami térképismereti, térképes-tájolós tájékozódással kapcsolatos, és a GPS-ek használatára vonatkozó kérdéseket tartalmaz. A tesztírás dátumáról minden jelentkezőt értesítünk.

Mivel a közösségépítéssel, együttműködéssel, konfliktuskezeléssel kapcsolatos ismeretek nagyon fontos részét képezik a tanfolyamnak, ezért az elméleti és gyakorlati oktatásokat is személyesen tartjuk. Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol elküldjük a tanfolyam kiírását és minden információt!

Általános tudnivalók

A képzés időbeosztása

A kurzus minden évben egyszer, év elején indul és júniusban, vizsgával zárul. A képzés elméleti és gyakorlati foglalkozásokból áll.

Az elméleti előadások január elején indulnak (néhány kivételtől eltekintve hétfőnként 17-21 óra között tartjuk őket) és körülbelül május első feléig tartanak.

A gyakorlati foglalkozások februárban kezdődnek, és ezek közül néhány teljes hétvégés elfoglaltság. A tanfolyam előrehaladtával egyre több a gyakorlat, egészen a vizsga időpontjáig, június elejéig. Ha szeretnél részt venni, tervezd úgy a tavaszi és nyár elejei elfoglaltságaidat, hogy a tanfolyami időbeosztásod tavasszal egyre szorosabb!

Ha úgy látod, hogy mégsem fér bele az életedbe ilyen elfoglaltság, akkor következő év elején számíthatsz a legközelebbi tanfolyam indítására.

A tanfolyam által érintett témakörök

Az elméleti előadásokon szó lesz térképekről, terepről, a tájékozódás elméletéről; geológiáról, meteorológiáról, állatokról, növényekről, Magyarország és Európa földrajzáról; néprajzról, népművészetről, valamint csoportpszichológiai foglalkozást is szervezünk. A tanfolyamon nagyon szigorúan kezeljük az elsősegély-ismereteket: elméleti és gyakorlati foglalkozásra is sor kerül. Releváns jogszabályokról, környezet- és természetvédelemről, csillagászatról is szót ejtünk. Sokat beszélünk majd túratervezésről, szervezésről, a sikeres lebonyolításról és buktatóiról.

A gyakorlati foglalkozásokon nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságos nappali és sötétedés utáni (rossz látási viszonyok közötti) tájékozódási készségek elmélyítésére, a túrák reális tervezésére, örömteli megvalósítására. Megismerkedünk természetvédelmi őrökkel, a kulcsosházakkal kapcsolatos teendőkkel. A tanfolyam során betekintést kapsz majd a tájékozódási túraversenyek légkörébe is.

Térképolvasás, tájékozódás oktatása

A tanfolyam terepi gyakorlataihoz szükségesek a „klasszikus”, térképes-tájolós tájékozódási ismeretek: tisztában kell lenni a turista- és a tájfutó-térképek jelkulcsával, összefüggéseivel, olvasásával, a tájolót készségszinten kell tudni használni. Emellett ismerni kell a GPS-ek működését (használunk okostelefonokat és túra-GPS-eket is) és digitális térképeket. Érdemes mindezeket már a tanfolyam előtt tanulmányozni, elsajátítani használatukat (akár részt venni a túrázó-tanfolyamon), mivel itt már főleg a nehezebb helyzetek gyakorlására összpontosítunk, illetve nagyon gyorsan mindenkinek egyedül kell a tájékozódási feladatokat gyakorolni, megoldani.

Előadók, terepi oktatók

Az elméleti előadók amellett, hogy szakterületük kiváló képviselői, mind gyakorlott túrázók, és pontosan tudják, milyen ismeretekre van szüksége egy leendő túravezetőnek. A gyakorlati oktatók többsége korábbi tanfolyamok résztvevőiből áll, akik közül sokan több éve tartanak tájékozódási gyakorlatot és a jó hangulatról is gondoskodnak.

Helyszínek: elmélet és gyakorlat

Az elméleti előadások a Raoul Wallenberg Többcélú Szakképző Intézményben (1068 Budapest, Rippl-Rónai utca 22-26. /Hősök terénél/) lesznek megtartva, hétfőnként 17:00-21:00 között. A gyakorlati foglalkozásokat nagyrészt Budapest és közvetlen környéke hegyes-völgyes vidékein tartjuk, emellett táborozunk majd a Vértesben és a Börzsönyben.

Jelentkezési feltételek

A tanfolyamon való részvételnek van néhány praktikus feltétele:

Tanfolyami díj és várható egyéb költségek

A részvételi díjat és az igénybe vehető kedvezményeket mindig az aktuális kiírás tartalmazza.

Az összeg tartalmazza:

Nem tartalmazza, azaz további kiadásokat jelenthet:

Érdemes legalább kölcsönben rendelkezni túra-GPS-szel vagy navigációs app használatára alkalmas okostelefonnal (autós GPS nem megfelelő). A tanfolyam ideje alatt túra-GPS-ek kölcsönzésére lesz lehetőség. Ezek használatának részletes ismertetése, gyakorlása nem a tanfolyam része, érdemes a tanfolyamon már legalább az alapokkal tisztában lenni.

A kétnapos túrák költségét csökkenti, ha tudsz hozni hálózsákot. A későbbi, börzsönyi kétnapos tábor pedig még olcsóbb lehet, ha szállás helyett saját sátorban alszol.

A résztvevők számára a tanfolyam ideje alatt számos kedvezmény lesz elérhető térképek, tájolók és túrafelszerelés beszerzésére.

Vizsga és túravezetői oklevél

A vizsga független a tanfolyamtól, ezen nem kötelező a részvétel. Időpontja a tanfolyamot követően, júniusban várható. A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll, a tanfolyam során elsajátított ismeretek számonkérését jelenti. A gyakorlati vizsgán tájolós és GPS-es tájékozódási feladatok is vannak.

A sikeres vizsga után kapott oklevél nem elismert sem államilag, sem egyéb szervezet által. Nem jelent OKJ-s vagy bármilyen egyéb, hivatalosan elismert végzettséget. (Habár sok olyan természetjáró szervezet van, aki örömmel fogad bárkit túravezetőként ezzel az oklevéllel.)

Túravezetéssel foglalkozó vállalkozás indításával és működtetésével kapcsolatos információkat a képzés nem tartalmaz. Pénzügyi kérdéseket, gyakorlatokat csak túraszervezéssel kapcsolatban érintünk.

Érdeklődés, jelentkezés

Ha kérdésed van a tanfolyammal kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot! Keress minket itt a weboldalon keresztül vagy a hello [@] turavezetotanfolyam.hu címen. A kérdéseidre válaszol: Szálteleki Szilvia.