Terepi tájékozódás gyakorlat

Kék háromszög jelzés egy kőre festve

A következő egynapos tájékozódási terepgyakorlat időpontja tavasszal várható, ahogy megérkezik a jó idő. Mi már nagyon várjuk!

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

KIKNEK SZÓL?

Neked, ha az első lépéseket szeretnéd megtenni a magabiztos túrázás szabadsága felé, vagy már túráztál, kirándultál másokkal, de nem, vagy kevéssé tudsz tájékozódni papír alapú térképek segítségével. Ha kíváncsi vagy a különböző térképi és terepi turistajelzések jelentésére, rendszerére, a terepi tájékozódás alapjaira. Ha van egy szabad napod, hogy gyakorlat fókuszú képzésünkön elsajátítsd az alapokat és ezek használatával sikeresen túrázz főként jelzett útvonalakon. Ha szeretnéd belevetni magad a túrázásba, vagy csak baráti, családi kirándulások szervezéséhez keresel olyan használható tudást, amivel biztonságosan bővítheted az szerzett élményeket és színesítheted ezen alkalmakat.

MENNYI IDŐT VESZ IGÉNYBE?

A képzés egy hétvégi napot vesz igénybe reggeli kezdéssel, délutáni befejezéssel. A konkrét időpontokat mindig az aktuális kiírás tartalmazza.

MILYEN IDŐKÖZÖNKÉNT INDUL A KÉPZÉS?

Tájékozódási terepgyakorlatok havonta egyszer indulnak.

VANNAK-E A JELENTKEZÉSNEK FELTÉTELEI?

A tanfolyamon a 16. életév betöltésének évében (16-18 éveseknek szülői írásbeli hozzájárulással) már részt lehet venni, megfelelő egészségi állapotban. A megfelelő egészségi állapot azt jelenti, hogy képes vagy három óra alatt legalább hat km-t megtenni a Budai-hegységben.

MILYEN TÉMAKÖRÖKET ÉRINT A KÉPZÉS?

A tájékozódási terepgyakorlati képzés egy elméleti és egy gyakorlati részből áll. Mindkét rész lebonyolítása egy napon, egy terepi helyszínen történik.

Az elméleti képzés során kezünkbe vesszük érdeklődésünk fő tárgyát: a térképet. Részletesen megismerkedünk annak tartalmával, struktúrájával, a rajta szereplő elemek és színek jelentéseivel, az ábrázolások és jelzések logikájával, valamint a térképhasználat trükkjeivel.

Aztán felkerekedünk, és kisebb csoportokra osztva séta közben újra átvesszük a hallottakat, miközben közösen ellenőrizzük azok helyességét, gyakorlati hasznát. Menet közben megtanuljuk az égtájakat, irányokat és terepi tájékozódási pontok alapján megtalálni helyzetünket a térképen.

Az elméleti rész folyamán elengedhetetlen az interaktivitás: folyamatos beszélgetésekkel bizonyosodunk meg, hogy minden résztvevő együtt tud haladni a csoporttal és felkészült a nap második részére: az önálló gyakorlatra.

A gyakorlat során a résztvevők egy kijelölt, közeli Start/Cél pontból indulva, önállóan, a saját térképeiken bejelölt ellenőrzőpontokat kell felkeressék, megoldva az egyes pontokon található és az elméleti tananyaghoz is kötődő egyszerű feladatokat, hogy a frissen szerzett tudásuk segítségével végül visszatérjenek a kiinduló pontba, mely egyúttal a képzés végét is jelenti.

MILYEN ESZKÖZÖKKEL FOGSZ TUDNI TÁJÉKOZÓDNI?

A képzésen az alapvető térképes tájékozódási módszerekkel ismerkedsz majd meg: domborzati jelölések, jelkulcs, iránytű (vagy a tájoló mint iránytű) használata. Szóba kerülnek a papíralapú és a digitális térképek használatának különbségei. A képzéshez szükséges térképeket mi biztosítjuk a résztvevőknek.

MILYEN SZINTŰ A GYAKORLATI KÉPZÉS?

A tanfolyam alapszintű: kezdőként alapvető ismeretekhez jutsz, ha pedig már haladóbb túrázó vagy, megerősítheted, elmélyítheted tudásodat, esetleg néhány kósza hiányosság is pótlásra kerülhet. Érdekességet, kihívást mindenki számára tartogatunk!

KIK AZ ELŐADÓK, OKTATÓK?

Az előadók mindegyike gyakorlott túrázó, többségük évek óta oktatja a túrázói ismereteket. Törekszünk az ismeretek hatékony és jó hangulatú átadására, figyelve a már haladóbb tudást igénylőkre is.

HOL LESZNEK A FOGLAKOZÁSOK?

Többnyire a Budai-hegység könnyebben elérhető részein, a pontos helyszín a kiírásban szerepel.

MIT TARTALMAZ A KÉPZÉSI DÍJ?

A díj tartalmazza a szükséges térképet, a kiadott segédanyagokat. Mindezeken felül rád hárulnak az utazási költségek. Ha van iránytűd vagy tájolód, azt jó, ha elhozod, de ha még nem vásároltál ilyet, akkor csak a gyakorlat miatt nem kell venned.

Hogyan tudsz érdeklődni vagy jelentkezni a tájékozódási terepgyakorlatra?

A csoport létszáma korlátozott, ezért részvételi szándékodat érdemes minél előbb jelezned. A jelentkezéshez vedd fel velünk itt a weben keresztül a kapcsolatot vagy írj e-mailt a tajgyak [@] turavezetotanfolyam.hu címre. A megadott elérhetőségeden keresztül felvesszük Veled a kapcsolatot, értesítünk a szükséges létszám meglétéről és a képzés további részleteiről. A kérdéseidre válaszol: Harcz Máté!