A kirándulások 5 legfontosabb felszerelése

Címkék: , , , , Hátizsákos turista egy ösvényen, háttérben a Balatonnal

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Most kezded a túrázást vagy csak elmennél megnézni egy érdekes látnivalót Magyarországon? Olvastál egy jópofa helyről vagy a barátnődet akarod elkápráztatni? Ezekre a dolgokra biztosan szükséged lesz, és ha mindig része a felszerelésednek, amivel elindulsz, akkor biztonságosan hazaérsz és elkönyvelheted a sikeres sétát is!

1. Térkép

Akárhová szeretnél menni, szükséges arról a területről vagy tájegységről egy részletes és lehetőleg minél aktuálisabb, turistajelkulccsal ellátott térkép, amely lehet papíralapú vagy akár digitális. Az utóbbihoz természetesen egy megfelelő eszközre is szükség van, ami azt meg tudja jeleníteni (pl.: túra GPS vagy okostelefon megfelelő alkalmazással). Fontos figyelembe venni, hogy a digitális eszköz lemerülhet az intenzív használattól, tehát minden esetben legyen nálad tartalék energiaforrás is! A papíralapú térképek, csakúgy, mint az okostelefonok nagy része, érzékeny a nedvességre és az egyéb időjárási körülményekre, ezért ezek ellen is védelmet kell biztosítani, különböző tokokkal. Persze ezek mit sem érnek, ha nem tudod használni a térképeket vagy az eszközödre telepített szoftvert, ebben segíthet a túrázó tanfolyamunk!

Esőkabát, hátizsák, térkép, tájoló és GPS egy asztalon

2. Lábbeli

A legfontosabb, hogy minden körülmények között kényelmes legyen (tehát ne csak 1-2 órára tudd elviselni a lábadon), valamint az intenzívebb igénybevételt is jól bírja. Ha most mész ki legelőször a természetbe, akkor bármi jó lesz, ami a fentieknek megfelel és nem sajnálod, ha egy kicsit poros vagy sáros lesz. Ha tudod előre, hogy néhány alkalommal kirándulnod „kell”, vedd elő a sportcipődet (tornacipő, kosarascipő, futócipő stb.) és használd azt. Ha már 3-4 hetente kimentek a természetbe a haverokkal, családdal, túracsapatoddal, akkor végig kell gondolnod: milyen gyakran, milyen időjárási körülmények között (pl. milyen évszakban), milyen utakon (turistaúton vagy arról letérve is) akarod használni? Akár többnapos túrákat is bevállalnál? Jó választás lehet egy túracipő, ha csak turistaúton tervezed a csavargást, ha viszont már le is térsz róla, kedvezőbb megoldás egy túrabakancs. Abban az esetben is bakancsra van szükséged, ha a többnapos túrázás felé kacsintgatsz.

3. Hátizsák

Ha csak sétálni indulsz, akkor is ebbe pakold mindenedet! Így szabad mindkét kezed (ha nem fogod pl. két gyerekét amúgy is…), könnyebb a mozgás és a mozgáskoordináció. Tegyél bele mindent, amit vinnél magaddal (innivaló, élelem, olvasnivaló, tartalék ruházat), aztán ide pakolhatod a rajtad levő, napközben feleslegessé váló ruhadarabokat is. Kezdetben megfelelő lehet egy iskolatáska akár, de ha gyakrabban járod a természetet, akkor felmerülhet az igény egy strapabíró darabra. Ez olyan legyen, ami kényelmes, magassága illeszkedik a hátadhoz, illetve megfelelő térfogatú ahhoz, hogy mindened beleférjen. Emellett nem árt, ha a környezeti hatások ellen is védi a belerakott dolgokat.

Két megpakolt hátizsák egymásnak támasztva

4. Esőruházat

Egyre pontosabbak a meteorológiai előrejelzések, de csak ezekre hagyatkozni nem szabad, mindig készülj fel alaposan minden eshetőségre! Az esőruházat nem csak esőben lehet szükséges, ha fúj a szél és fázol, akkor is sokat tud segíteni. Legyen könnyű és összecsomagolva minél kisebb. Minél gyakrabban tervezed használni, annál jobb vízállóságút és légáteresztő képességűt érdemes választani. Ideális esetben két részből, esőkabátból és nadrágból áll.

5. Elsősegélycsomag

Egy kis készlet, ami vízálló csomagban tartandó. Minden legyen benne, ami sebek steril kötözéséhez kell, illetve olyan gyógyszerek, amelyekre napi vagy eseti rendszerességgel szükséged lehet. A túravezető tanfolyamon egyébként részletesen átbeszéljük a tartalmát és használatát, de érdemes már a legelső túrákra beszerezni. Tartalma különbözik az autós elsősegély-ládától, nemsokára leírjuk, mi mit tartunk benne.

Ezek mellet természetesen kell még sok minden más, ami a komfortérzetedet növelheti, de a listában szereplőket semmiképpen ne hagyd otthon.

[Szerző: MB] [Fotó: VB, MB]

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!