2017. szeptember 6.

Útjelző vezető tanfolyam

Azoknak érdemes eljönni, akik szeretnék megismerni a több mint 100 éve bevezetett jelzésrendszert és megtanulni a vonatkozó szakmai szabályzatokat, amik alapján a turistajelzések felfestésre kerülnek, a jelzett túraútvonal hálózatok pedig kialakulnak. Ha szívesen vezetnél a későbbiekben technikai, jelzésfestő túrákat (is), ez a tanfolyam Neked szól!

A tanfolyam indulásának időpontja

A képzés általában februárban indul és májusi vizsgával zárul.

A tanfolyam időbeosztása

Kurzusunk 7 (hétköznap esti) alkalommal tartott elméleti előadásból és 2 gyakorlati hétvégi foglalkozásból áll a 4 hónapos időtartama alatt. Ez 2-3 hetente hétfőn vagy szerdán jelent esti elfoglaltságot, a gyakorlati hétvégék pedig március és április végére esnek.

Jelentkezés feltételei

A tanfolyamon való részvételnek az alábbi feltételei vannak:

  • alkalmas egészségügyi állapot (képesnek kell lenni 5 km-t gyalog megtenni a Budai-hegységben egészségügyi probléma nélkül);
  • betöltött 18. életév;
  • jó tájékozódási és térképolvasási képesség.

Előnyt jelent a túravezetői minősítés megléte vagy a tanfolyam folyamatban levő végzése.

Az útjelző vezető tanfolyam tematikája

Az elméleti előadásokon szó lesz a túraútvonalak, turista úthálózatok megtervezéséről, létrehozásáról, felújításáról, a hazai jelzésrendszerekről, útjelző táblarendszerekről, valamint a technikai túratervezési alapszabályokról. Az oktatás a vonatkozó szabályzatok (szabványok, szakmai füzetek) alapján megismertet a jelzések elhelyezésének és helyes festésének szabályaival, úthálózatok szabályszerű kialakításával.

A gyakorlati oktatás keretében megismerjük a GPS használatá, a túraútvonal GPS-sel történő geotaggelését, a jelzésfestés technikai és módszertani ismereteit, valamint a meglévő turistaút ellenőrzési és értékelési szempontjait.

Előadók, oktatók

Az elméleti előadók a szakterületük kiváló képviselői, széles ismerettel és tapasztalattal rendelkeznek, továbbá tisztában vannak a követelményekkel, és azzal, mi minden szükséges egy hatékony technikai túra megszervezéséhez, az útvonalak megfelelő kialakításához, karbantartásához. A gyakorlati jelzésfestő foglalkozást pedig több évtizedes jelzésfestési tapasztalattal rendelkező oktató vezeti.

Az elméleti előadások helyszíne

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség székhelyén, azaz Budapest V. kerület, Curia u. 3.-ban található földszinti nagyteremben.

A gyakorlati képzések helyszíne

A gyakorlati foglalkozásokat a Budai-hegységben tartjuk, emellett táborozunk majd a Vértesben is.

Tudnivalók az elővizsgáról

Az elővizsga a tanfolyam fakultatív része, amely elméleti és gyakorlati részből áll, megfelel a tanfolyam során elsajátított ismeretek számonkérésének. Egyaránt vannak tájékozódási és szabályismereti feladatok az elméleti és gyakorlati részében, az utóbbiban a jelzésfestési tudást mérjük fel.

Tudnivalók a záróvizsgáról és a megszerezhető képesítésről

A központi vizsga független a tanfolyamtól. Időpontja a tanfolyamot követően, várhatóan május végén, a központi vizsgát szervező Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) által kijelölt időpontban várható. A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll, a tanfolyam során elsajátított ismeretek számonkérését jelenti. Sikeres vizsga esetén a hallgató útjelző vezetővé válik, erről bizonyítványt is kap, MTSZ kártyáján pedig ez a minősítése is megjelenik.

Tanfolyami díj

A részvételi díjat mindig az aktuális kiírás tartalmazza. Az összeg tartalmazza a tandíjat, a jegyzeteket, a jelzésfestéshez szükséges sablonkészletet, a tanfolyam zárt weboldalához való hozzáférést (Moodle keretrendszerben), ahol az oktatási anyagok elérhetőek.

Kapcsolat

Ha felkeltettük a kíváncsiságod vagy egyébként érdekel a téma, vedd fel velünk a kapcsolatot a weboldalon keresztül vagy gyere el a tanfolyam nyílt napjára, amely december elején várható. Kérdéseidet a btsszturistaut kukac gmail.com címen is felteheted.

Előzetes jelentkezési lehetőség

A tanfolyam létszáma korlátozott, ezért mindenképpen érdemes mielőbb jelentkezni rá! Vedd fel velünk a kapcsolatot itt a weboldalon keresztül vagy a btsszturistaut kukac gmail.com címen és írd meg, mennyit túrázol, esetleg milyen túrákat szervezel, szerinted milyen szinten állsz, hol tartasz a tájékozódásban (pl. tudsz-e tájolót/GPS-t használni) és azt is, hogy miért, milyen megfontolásokból szeretnél útjelző vezető lenni.

Adataid megadásával elfogadod a Személyes adatok kezelésére és védelmére vonatkozó nyilatkozatunkat, amelyet a fenti menüsor Adatkezelés címére kattintva érhetsz el.