2017. szeptember 6.

Útjelző vezető tanfolyam

A következő útjelző vezető tanfolyam indításáról még nem elérhető pontos információ. Érdemes az érdeklődést jelezni az oldal alján található űrlapon keresztül, így a tanfolyam kiírását a tanfolyam szervezői e-mailben meg tudják küldeni!

Azoknak érdemes eljönni, akik már festettek jelzéseket, vagy ilyen tapasztalat nélkül is szeretnék, hogy a meglévő vagy új turistautakon a több mint 100 éve bevezetett jelzésrendszernek megfelelő útjelzéseket követhessék a túrázók. Ha ennek érdekében szívesen vezetnél a későbbiekben technikai, jelzésfestő túrákat (is), ez a tanfolyam Neked szól!

A tanfolyam indulásának időpontja

A képzés általában az első negyedévben indul és még az első félévben zárul.

A tanfolyam időbeosztása

Kurzusunk 20-22 órányi elméleti előadásból és 6-8 hétvégi foglalkozásból áll a 3-4 hónapnyi időtartam alatt. Ezek megoszlását mindig az aktuális tanfolyami kiírás részletezi.

Jelentkezés feltételei

A tanfolyamon való részvételnek az alábbi kötelező, illetve javasolt feltételei vannak:

  • betöltött 18. életév;
  • alkalmas egészségügyi állapot (képesnek kell lenni 5 km-t gyalog megtenni a Budai-hegységben egészségügyi probléma nélkül);
  • jó tájékozódási és térképolvasási képesség.

Előnyt jelent a túravezetői minősítés megléte vagy a tanfolyam folyamatban levő végzése.

Az útjelző vezető tanfolyam tematikája

Az elméleti előadásokon szó lesz a vonatkozó szakmai szabályzatokról (szabványok, szakmai füzetek), azok alapján a túraútvonalak, turista úthálózatok megtervezéséről, létrehozásáról, felújításáról. Továbbá a hazai jelzésrendszerekről, útjelző táblarendszerekről, valamint a technikai túratervezési alapszabályokról. Az oktatás megismertet a jelzések elhelyezésének és helyes festésének szabályaival, turista úthálózatok szabályszerű kialakításával.

A gyakorlati oktatás keretében megismerjük a GPS használatát, a túraútvonal követését és geotaggelését GPS segítségével, a jelzésfestés technikai és módszertani ismereteit, valamint a turistautak ellenőrzési és értékelési szempontjait.

Előadók, oktatók

Az elméleti előadók a szakterületük kiváló képviselői, széles ismerettel és tapasztalattal rendelkeznek, továbbá tisztában vannak a követelményekkel, és azzal, mi minden szükséges egy hatékony technikai túra megszervezéséhez, az útvonalak megfelelő kialakításához, karbantartásához. A gyakorlati jelzésfestő foglalkozást pedig több évtizedes jelzésfestési tapasztalattal rendelkező oktató vezeti.

Az elméleti előadások helyszíne

Az előadásokat a Budapesti Természetbarát Sportszövetség székhelyén (Budapest V. kerület, Curia u. 3.) vagy a gyakorlatra kiválasztott helyszínek közelében tartjuk.

A gyakorlati képzések helyszíne

A gyakorlati foglalkozások leginkább a Budai-hegységben vannak, emellett többnapos táborozást szervezünk a Vértes-hegységbe is.

Tudnivalók a záróvizsgáról és a megszerezhető képesítésről

A központi vizsga független a tanfolyamtól. Időpontja a tanfolyamot követően, a központi vizsgát szervező Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) által kijelölt időpontban várható. A vizsga rendszerint elméleti és gyakorlati részből áll, a tanfolyam során elsajátított ismeretek számonkérését jelenti. Sikeres vizsga esetén a hallgató útjelző vezetővé válik, erről bizonyítványt is kap, valamint ha tagszervezeti tag, akkor útjelző vezetői minősítése az MTSZ kártyáján is megjelenik.

Tanfolyami díj

A részvételi díjat mindig az aktuális kiírás tartalmazza. Az összeg tartalmazza a tandíjat, a gyakorlati helyszínekhez térképeket, a jelzésfestéshez szükséges sablonkészletet, hozzáférést a tanfolyam zárt weboldalához (Moodle keretrendszerben), ahol az oktatási anyagok, jegyzetek elérhetőek.

Kapcsolat

Ha felkeltettük a kíváncsiságod vagy egyébként érdekel a téma, vedd fel velünk a kapcsolatot a weboldalon keresztül. Kérdéseidet az utjelzovezeto kukac gmail.com címen is felteheted.

Előzetes jelentkezési lehetőség

A tanfolyam létszáma korlátozott, ezért mindenképpen érdemes mielőbb jelentkezni rá! Vedd fel velünk a kapcsolatot itt a weboldalon keresztül utjelzovezeto kukac gmail.com címen és írd meg, mennyit túrázol, esetleg milyen túrákat szervezel, szerinted milyen szinten állsz, hol tartasz a tájékozódásban (pl. rendszeresen használsz-e tájolót vagy GPS-t) és azt is, hogy miért, milyen megfontolásokból szeretnél útjelző vezető lenni.

    Adataid megadásával elfogadod a Személyes adatok kezelésére és védelmére vonatkozó nyilatkozatunkat, amelyet a fenti menüsor Adatkezelés címére kattintva érhetsz el.