2017. augusztus 10.

Túrázó tanfolyam

túrázó tanfolyam BTSSz

A következő túrázó tanfolyam várhatóan 2021 őszén indul, de szervezeti változásaink és a járványhelyzet kiszámíthatatlansága miatt még nincs pontos dátum. A folyamatos érdeklődés miatt érdemes előre jelentkezni az oldal alján található űrlapon keresztül, így a tanfolyam kiírását a tanfolyam vezetői e-mailben megküldik majd!

Kiknek szól?

Azoknak, akik már túráztak, kirándultak másokkal, de nem, vagy kevéssé tudnak tájékozódni. Azoknak is, akik eddig csak tervezték az elindulást, vagy mindössze a bátortalan lépéseken vannak túl, de szeretnének komolyabban nekifogni a túrázásnak. Mindazoknak, akik szeretnék megismerni a túrázás rejtelmeit és szépségeit, elmélyíteni már meglévő tudásukat. Szól továbbá azoknak, akik magabiztosan szeretnének részt venni a mások által szervezett túrákon vagy a családdal a természetet járni.

Mennyi időt vesz igénybe?

A tanfolyam három hétköznap délutánt, két teljes és egy opcionális hétvégét foglal magában. A konkrét időpontokat mindig az aktuális kiírás tartalmazza.

Milyen időközönként indul a tanfolyam?

Túrázó-tanfolyam évente kétszer, tavasszal és ősszel indul, megfelelő jelentkezői létszám esetén.

Vannak-e a jelentkezésnek feltételei?

A tanfolyamon a 16. életév betöltésének évében (16-18 éveseknek szülői írásbeli hozzájárulással) már részt lehet venni, megfelelő egészségi állapotban. A jelentkezőnek ajánlott, hogy egészségügyi probléma nélkül képes legyen három óra alatt legalább hat km-t megtenni a Budai-hegységben.

Milyen témaköröket érint a tanfolyam?

Az elméleti előadásokon szó lesz térképről, domborzatról, a tájékozódás elméleti alapjairól. Ismereteket adunk át továbbá az egészség megóvásáról, elsősegélynyújtásról és a felszerelés megválasztásáról. Szóba kerül geológia, állat- és növényismeret, Magyarország földrajza és az alapvető időjárási tényezők. Lesz előadás természetvédelemről és a GPS használatáról; és nem utolsósorban a „turistaságról” (túramozgalmak, tájékozódási- és teljesítménytúrák).
A gyakorlati foglalkozásokon a tájékozódási módszerek megismertetésére, elsajátítására, egy-egy rövidebb túraszakasz önálló, de figyelemmel kísért megtételére, a térkép hatékony használatára koncentrálunk. Aki igényli, a tájoló „forgatásának” alapjait is megismerheti.

Milyen eszközökkel oktatjuk a tájékozódást?

A tanfolyami oktatás tartalmazza az alapvető térképes-tájolós tájékozódási ismereteket: domborzati jelölések, jelkulcs, iránytű (vagy a tájoló mint iránytű) használata. Szóba kerülnek a papíralapú és a digitális térképek használatának különbségei.

Milyen szintű a tanfolyami oktatás?

A tanfolyam alapszintű: a kezdők alapvető ismeretekhez juthatnak, a haladóbbak pedig megerősíthetik, elmélyíthetik tudásukat. Érdekességet, kihívást mindenki számára tartogatunk!

Kik az előadók, oktatók?

Az előadók mindegyike gyakorlott túrázó, többségük évek óta oktatja a túrázói ismereteket. Törekszünk az ismeretek hatékony és a jó hangulatú átadására, figyelve a már haladóbb tudást igénylőkre is.

Hol lesznek a foglakozások?

Az elméleti előadások a BTSSz-ben lesznek, a terepi foglalkozásokat Budapesten és közvetlen környékén tartjuk (Csillebérc, Hűvösvölgy, Nagykovácsi).

Milyen előnyt jelent a vizsga letétele?

A vizsga nem kötelező. A sikeres vizsgát a Budapesti Természetbarát Sportszövetség (BTSSz) oklevéllel honorálja, amely egyben mentességet biztosít a BTSSz által szervezett gyalogos túravezetői-tanfolyam esetleges szintfelmérője alól és előnyt jelent a tanfolyamon.

Milyen vizsgára számíthatnak a résztvevők?

A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll, a tanfolyam tematikájának megfelelően.

Mit tartalmaz a tanfolyami díj?

A tanfolyam díj tartalmazza a szükséges térképet, a kiadott segédanyagokat. Mindezeken felül az utazási költségekre lehet számítani, illetve esetleg a tájoló beszerzésére.

Hogyan tudsz érdeklődni vagy jelentkezni a tanfolyamra?

A tanfolyami csoport létszáma korlátozott, ezért részvételi szándékodat érdemes minél előbb jelezned. A jelentkezéshez vedd fel velünk itt a weben keresztül a kapcsolatot vagy írj e-mailt az info.turazotanfolyam kukac gmail.com címre. A megadott elérhetőségeden keresztül felvesszük Veled a kapcsolatot, értesítünk a szükséges létszám meglétéről és a tanfolyam további részleteiről.

    Adataid megadásával elfogadod a Személyes adatok kezelésére és védelmére vonatkozó nyilatkozatunkat, amelyet a fenti menüsor Adatkezelés címére kattintva érhetsz el.