2017. augusztus 10.

Túrázó tanfolyam

túrázó tanfolyam BTSSz

A következő, 2019. őszi tanfolyamunk foglalkozásainak és vizsgájának időpontjai:

Az elméleti, tantermi oktatások 17:00 – 20:00 között a 1053 Budapest, Curia u. 3.-ban lesznek szerdánként, az  időpontok: szeptember 18., 25. és október 2.

A gyakorlati oktatás 9:00 – 17:00 között lesznek a  Budai-hegységben, a következő időpontokban: szeptember 21-22., 28. (választható gyakorlat), október 5-6. (egy-egy napos, nem ottalvós túrák!)
A vizsga tervezett időpontja és helyszíne: október 12., Budai-hegység

A nagy érdeklődés miatt érdemes minél hamarabb jelentkezni az oldal alján található űrlapon keresztül!

Kiknek szól?

Azoknak, akik már túráztak, kirándultak másokkal, de nem, vagy kevéssé tudnak tájékozódni. Azoknak is, akik eddig csak tervezték az elindulást, vagy mindössze a bátortalan lépéseken vannak túl, de szeretnének komolyabban nekifogni a túrázásnak. Mindazoknak, akik szeretnék megismerni a túrázás rejtelmeit és szépségeit, elmélyíteni már meglévő tudásukat. Szól továbbá azoknak, akik magabiztosan szeretnének részt venni a mások által szervezett túrákon vagy a családdal a természetet járni.

Mennyi időt vesz igénybe?

A tanfolyam három hétköznap délutánt, két teljes és egy opcionális hétvégét foglal magában. A konkrét időpontokat mindig az aktuális kiírás tartalmazza.

Milyen időközönként indul a tanfolyam?

Túrázó-tanfolyam évente kétszer, tavasszal és ősszel indul, megfelelő jelentkezői létszám esetén.

Vannak-e a jelentkezésnek feltételei?

A tanfolyamon a 16. életév betöltésének évében (16-18 éveseknek szülői írásbeli hozzájárulással) már részt lehet venni, megfelelő egészségi állapotban. A jelentkezőnek ajánlott, hogy egészségügyi probléma nélkül képes legyen három óra alatt legalább hat km-t megtenni a Budai-hegységben.

Milyen témaköröket érint a tanfolyam?

Az elméleti előadásokon szó lesz térképről, domborzatról, a tájékozódás elméleti alapjairól. Ismereteket adunk át továbbá az egészség megóvásáról, elsősegélynyújtásról és a felszerelés megválasztásáról. Szóba kerül geológia, állat- és növényismeret, Magyarország földrajza és az alapvető időjárási tényezők. Lesz előadás természetvédelemről és a GPS használatáról; és nem utolsósorban a „turistaságról” (túramozgalmak, tájékozódási- és teljesítménytúrák).
A gyakorlati foglalkozásokon a tájékozódási módszerek megismertetésére, elsajátítására, egy-egy rövidebb túraszakasz önálló, de figyelemmel kísért megtételére, a térkép hatékony használatára koncentrálunk. Aki igényli, a tájoló „forgatásának” alapjait is megismerheti.

Milyen eszközökkel oktatjuk a tájékozódást?

A tanfolyami oktatás tartalmazza az alapvető térképes-tájolós tájékozódási ismereteket: domborzati jelölések, jelkulcs, iránytű (vagy a tájoló mint iránytű) használata. Szóba kerülnek a papíralapú és a digitális térképek használatának különbségei.

Milyen szintű a tanfolyami oktatás?

A tanfolyam alapszintű: a kezdők alapvető ismeretekhez juthatnak, a haladóbbak pedig megerősíthetik, elmélyíthetik tudásukat. Érdekességet, kihívást mindenki számára tartogatunk!

Kik az előadók, oktatók?

Az előadók mindegyike gyakorlott túrázó, többségük évek óta oktatja a túrázói ismereteket. Törekszünk az ismeretek hatékony és a jó hangulatú átadására, figyelve a már haladóbb tudást igénylőkre is.

Hol lesznek a foglakozások?

Az elméleti előadások a BTSSz-ben lesznek, a terepi foglalkozásokat Budapesten és közvetlen környékén tartjuk (Csillebérc, Hűvösvölgy, Nagykovácsi).

Milyen előnyt jelent a vizsga letétele?

A vizsga nem kötelező. A sikeres vizsgát a Budapesti Természetbarát Sportszövetség (BTSSz) oklevéllel honorálja, amely egyben mentességet biztosít a BTSSz által szervezett gyalogos túravezetői-tanfolyam esetleges szintfelmérője alól és előnyt jelent a tanfolyamon.

Milyen vizsgára számíthatnak a résztvevők?

A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll, a tanfolyam tematikájának megfelelően.

Mit tartalmaz a tanfolyami díj?

A tanfolyam díj tartalmazza a szükséges térképet, a kiadott segédanyagokat. Mindezeken felül az utazási költségekre lehet számítani, illetve esetleg a tájoló beszerzésére.

Hogyan tudsz érdeklődni vagy jelentkezni a tanfolyamra?

A tanfolyami csoport létszáma korlátozott, ezért részvételi szándékodat érdemes minél előbb jelezned. A jelentkezéshez vedd fel velünk itt a weben keresztül a kapcsolatot vagy írj e-mailt az info.turazotanfolyam kukac gmail.com címre. A megadott elérhetőségeden keresztül felvesszük Veled a kapcsolatot, értesítünk a szükséges létszám meglétéről és a tanfolyam további részleteiről.

Adataid megadásával elfogadod a Személyes adatok kezelésére és védelmére vonatkozó nyilatkozatunkat, amelyet a fenti menüsor Adatkezelés címére kattintva érhetsz el.