2017. augusztus 9.

Túravezető tanfolyam

A túravezető tanfolyamra főképp azokat várjuk, akik már sokat túráztak, kirándultak, alapvetően jól tudnak tájékozódni, és szeretnék megismertetni, megszerettetni a túrázást másokkal. Akik szeretnének jó túrákat szervezni, magabiztosan tájékozódni és rengeteg, a természettel, túrázással kapcsolatos hasznos tudásra szert tenni.

A 2020-as tanfolyamra való jelentkezés lezárult, legközelebb a 2021-es tanfolyamra lehet jelentkezni, várhatóan 2020 őszén.

A képzés időbeosztása

A kurzus minden évben egyszer, év elején indul és júniusban, vizsgával zárul. A képzés elméleti és gyakorlati foglalkozásokból áll. Az elméleti előadások – néhány kivételtől eltekintve – hétfőnként 17-21 óra között vannak. Január elején indulnak és körülbelül május elejéig tartanak. A gyakorlati foglalkozások februárban kezdődnek, és néhány alkalommal a hétvége mindkét napját igénybe veszik. A tanfolyam előrehaladtával egyre több a gyakorlat, egészen a vizsga időpontjáig, június elejéig.  Ha szeretnél részt venni, tervezd úgy a tavaszi és nyár elejei elfoglaltságaidat, hogy a tanfolyami időbeosztásod tavasszal egyre szorosabb!

Ha úgy látod, hogy idén mégsem fér bele az életedbe ilyen elfoglaltság, akkor következő év elején számíthatsz a legközelebbi tanfolyam indítására.

A tanfolyam által érintett témakörök

Az elméleti előadásokon szó lesz térképekről, terepről, a tájékozódás elméletéről; geológiáról, meteorológiáról, állatokról, növényekről, Magyarország és Európa földrajzáról; néprajzról, népművészetről. Csoportpszichológiai foglalkozást is szervezünk. A tanfolyamon nagyon szigorúan kezeljük az elsősegély-ismereteket: elméleti és gyakorlati foglalkozásra is sor kerül. Releváns jogszabályokról, környezet- és természetvédelemről, csillagászatról is szót ejtünk. Sokat beszélünk majd túratervezésről, szervezésről, túra-adminisztrációról, a sikeres lebonyolítás buktatóiról.
A gyakorlati foglalkozások nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságos nappali és sötétedés utáni tájékozódási készségek elmélyítésére, a túrák reális tervezésére, örömteli megvalósítására. Emellett lesznek olyan gyakorlatok, amelyek a túrázással kapcsolatos önkéntes munkákba engednek bepillantást: lehet majd digitális-térképészkedni és jelzést festeni. Megismerkedünk természetvédelmi őrökkel, a kulcsosházakkal kapcsolatos teendőkkel. A tanfolyam során mindenki megismerkedik majd a tájékozódási túraversenyek légkörével is.

Térképolvasás, tájékozódás oktatása

A tanfolyam terepi gyakorlataihoz szükségesek a „klasszikus”, térképes-tájolós tájékozódási ismeretek: tisztában kell lenni a turista- és a tájfutó-térképek jelkulcsával, összefüggéseivel, olvasásával, a tájolót készségszinten kell tudni használni. Emellett mindenki megismerkedik a GPS-ek működésével,használunk okostelefonokat és túra-GPS-eket is, digitális térképekkel. Érdemes mindezeket már a tanfolyam előtt megismerni, elsajátítani használatukat (akár részt venni a túrázó-tanfolyamon), mivel itt már főleg a nehezebb helyzetek gyakorlására összpontosítunk, illetve nagyon gyorsan mindenkinek egyedül kell a tájékozódási feladatokat gyakorolni, megoldani.

Előadók, terepi oktatók

Az elméleti előadók amellett, hogy szakterületük kiváló képviselői, mind gyakorlott túrázók, továbbá tisztában vannak a vizsgakövetelményekkel, így pontosan tudják, milyen ismeretekre van szüksége egy leendő túravezetőnek. A gyakorlati oktatók többsége korábbi tanfolyamok résztvevőiből áll, akik közül sokan több éve tartanak tájékozódási gyakorlatot és a jó hangulatról is gondoskodnak.

Helyszínek: elmélet és gyakorlat

Az elméleti előadások a BTSSZ nagytermében lesznek, amely Budapest V., Curia u. 3. alatt található, a Ferenciek tere közelében. A gyakorlati foglalkozásokat nagyrészt Budapest és közvetlen környéke hegyes-völgyes vidékein tartjuk, emellett táborozunk majd a Vértesben és a Börzsönyben.

Jelentkezési feltételek

A tanfolyamon való részvételnek van néhány praktikus feltétele:

 • Az első az alkalmas egészségügyi állapot – azaz minden jelentkezőnek képesnek kell lennie legalább 5 km-t gyalogolni a Budai-hegyekben egészségügyi probléma nélkül. Ezt mindenki maga ítéli meg, orvosi igazolás a részvételhez nem szükséges.
 • A tanfolyamon nem vizsgáztatunk ifjúsági túravezetőket, azaz fontos a tanfolyam évében március 31-ig betöltött 18. életév.
 • Tájékozódási ismeretek tekintetében nincs meghatározott előfeltétel, de mindenképpen előnyt jelent, ha van ilyen tudásod vagy az elmúlt két évben elvégezted a túrázó-tanfolyamot. A tanfolyam tájékozódási oktatást is tartalmaz, azonban a tapasztalatok szerint nagy lemaradást jelent más területeken, ha valaki itt kezd ismerkedni a tájékozódással, a tájoló használatával.
 • Fontos, hogy lehetőséged legyen a személyes jelenlétre: olyan résztvevőket várunk, akik számára nem jelent gondot az elméleti és gyakorlati foglalkozásokon való személyes részvétel. Levelező hallgatókat csak nagyon indokolt esetben, egyéni elbírálás után tudunk fogadni.

Tanfolyami díj és várható egyéb költségek

A részvételi díjat és az igénybe vehető kedvezményeket mindig az aktuális kiírás tartalmazza.

Az összeg tartalmazza:

 • oktatási anyagokat mind digitális, mind papírformátumban, illetve a tanfolyam Moodle keretrendszerben működtetett e-tanfolyamához való hozzáférést;
 • a terepi foglalkozásokon szükséges legfrissebb kiadású turistatérképeket a tanfolyam által érintett területekről (Budai-hegység, Vértes, Börzsöny);
 • egy tanfolyamos pólót.

Nem tartalmazza, azaz további kiadásokat jelenthet:

 • tájoló – ennek a kiválasztásában segítséget nyújtunk és vásárlási kedvezmény is igénybe vehető;
 • elsősegély-felszerelés – ennek tartalmát megbeszéljük;
 • terepi foglalkozások útiköltsége, saját ellátás a túrák során;
 • két alkalommal kétnapos tájékozódási gyakorlat szállásköltsége – ezek esetében a szállás turistaházban és kempingben lesz;
 • vizsgadíj és a vizsgához kapcsolódó költségek: utazás, szállás, ellátás.

Érdemes legalább kölcsönben rendelkezni túra-GPS-szel vagy navigációs app használatára alkalmas okostelefonnal (autós GPS nem megfelelő). A tanfolyam ideje alatt túra-GPS-ek kölcsönzésére lesz lehetőség. Ezek használatának részletes ismertetése, gyakorlása nem a tanfolyam része, érdemes a tanfolyamon már legalább az alapokkal tisztában lenni.

A kétnapos túrák költségét csökkenti, ha tudsz hozni hálózsákot. A későbbi, börzsönyi kétnapos tábor pedig még olcsóbb lehet, ha szállás helyett saját sátorban alszol.

A résztvevők számára a tanfolyam ideje alatt számos kedvezmény lesz elérhető térképek, tájolók és túrafelszerelés beszerzésére.

Vizsga

A vizsga független a tanfolyamtól. Időpontja a tanfolyamot követően, júniusban várható. A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll, a tanfolyam során elsajátított ismeretek számonkérését jelenti. A gyakorlati vizsgán tájolós és GPS-es tájékozódási feladatok is vannak. A tanulmányok során folyamatosan jelezzük, mely területekre kell nagyobb vagy esetleg kisebb hangsúlyt helyezni.

Túravezető végzettség

A vizsgát a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) előírásai szerint bonyolítjuk le, azaz sikeres vizsga esetén MTSZ túravezetői igazolványt lehet kérni a saját szakosztályban, egyesületben. Ez nem jelent OKJ-s végzettséget; az oklevél kizárólag arra jogosít, hogy az MTSZ tagszervezetekben önkéntes túravezetői tevékenységet lehessen folytatni. (Jelenleg Magyarországon nincs OKJ-s túravezető képzés. Túravezetéssel foglalkozó vállalkozás indításával kapcsolatos információkat a képzés nem tartalmaz, habár kitérünk az önkéntes alapon végzett túravezetés esetleges pénzügyi buktatóira.)

Érdeklődés, jelentkezés

Ha kérdésed van a tanfolyammal kapcsolatban vagy jelentkezni szeretnél, mindenképpen vedd fel velünk a kapcsolatot, mert a tanfolyam létszáma korlátozott. Keress minket itt a weboldalon keresztül vagy a btsszoktatas kukac gmail.com címen és írd meg, mennyit túrázol, milyen túrákat szervezel, milyen szinten állsz a tájékozódásban (pl. tudsz-e tájolót használni) és miért szeretnél túravezető lenni.

Adataid megadásával elfogadod a Személyes adatok kezelésére és védelmére vonatkozó nyilatkozatunkat, amelyet a fenti menüsor Adatkezelés címére kattintva érhetsz el.