2017. augusztus 9.

Túravezető tanfolyam

Szervezeti változások és a járványhelyzet alakulása miatt sajnos 2021-ben nem indul túravezető tanfolyam. 2021 tavaszán tervezzük egy-egy napos terepi tájékozódási gyakorlatok megrendezését. Amennyiben érdekelne a részvétel, jelentkezz az oldal alján található űrlapon keresztül, és e-mailben megküldjük majd a részleteket!

A túravezető tanfolyamra főképp azokat várjuk, akik már sokat túráztak, kirándultak, alapvetően jól tudnak tájékozódni, és szeretnék megismertetni, megszerettetni a túrázást másokkal. Akik szeretnének jó túrákat szervezni, magabiztosan tájékozódni és rengeteg, a természettel, túrázással kapcsolatos hasznos tudásra szert tenni. Tanfolyamunkon eddig is és a jövőben is a nem hivatásos, kedvtelésből végzett túravezetéshez adunk segítséget.

A képzés időbeosztása

A kurzus minden évben egyszer, év elején indul és júniusban, vizsgával zárul. A képzés elméleti és gyakorlati foglalkozásokból áll. Az elméleti előadások – néhány kivételtől eltekintve – hétfőnként 17-21 óra között vannak. Január elején indulnak és körülbelül május elejéig tartanak. A gyakorlati foglalkozások februárban kezdődnek, és néhány alkalommal a hétvége mindkét napját igénybe veszik. A tanfolyam előrehaladtával egyre több a gyakorlat, egészen a vizsga időpontjáig, június elejéig.  Ha szeretnél részt venni, tervezd úgy a tavaszi és nyár elejei elfoglaltságaidat, hogy a tanfolyami időbeosztásod tavasszal egyre szorosabb!

Ha úgy látod, hogy idén mégsem fér bele az életedbe ilyen elfoglaltság, akkor következő év elején számíthatsz a legközelebbi tanfolyam indítására.

A tanfolyam által érintett témakörök

Az elméleti előadásokon szó lesz térképekről, terepről, a tájékozódás elméletéről; geológiáról, meteorológiáról, állatokról, növényekről, Magyarország és Európa földrajzáról; néprajzról, népművészetről. Csoportpszichológiai foglalkozást is szervezünk. A tanfolyamon nagyon szigorúan kezeljük az elsősegély-ismereteket: elméleti és gyakorlati foglalkozásra is sor kerül. Releváns jogszabályokról, környezet- és természetvédelemről, csillagászatról is szót ejtünk. Sokat beszélünk majd túratervezésről, szervezésről, túra-adminisztrációról, a sikeres lebonyolítás buktatóiról.
A gyakorlati foglalkozások nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságos nappali és sötétedés utáni tájékozódási készségek elmélyítésére, a túrák reális tervezésére, örömteli megvalósítására. Emellett lesznek olyan gyakorlatok, amelyek a túrázással kapcsolatos önkéntes munkákba engednek bepillantást: lehet majd digitális-térképészkedni és jelzést festeni. Megismerkedünk természetvédelmi őrökkel, a kulcsosházakkal kapcsolatos teendőkkel. A tanfolyam során mindenki megismerkedik majd a tájékozódási túraversenyek légkörével is.

Térképolvasás, tájékozódás oktatása

A tanfolyam terepi gyakorlataihoz szükségesek a „klasszikus”, térképes-tájolós tájékozódási ismeretek: tisztában kell lenni a turista- és a tájfutó-térképek jelkulcsával, összefüggéseivel, olvasásával, a tájolót készségszinten kell tudni használni. Emellett mindenki megismerkedik a GPS-ek működésével,használunk okostelefonokat és túra-GPS-eket is, digitális térképekkel. Érdemes mindezeket már a tanfolyam előtt megismerni, elsajátítani használatukat (akár részt venni a túrázó-tanfolyamon), mivel itt már főleg a nehezebb helyzetek gyakorlására összpontosítunk, illetve nagyon gyorsan mindenkinek egyedül kell a tájékozódási feladatokat gyakorolni, megoldani.

Előadók, terepi oktatók

Az elméleti előadók amellett, hogy szakterületük kiváló képviselői, mind gyakorlott túrázók, így pontosan tudják, milyen ismeretekre van szüksége egy leendő túravezetőnek. A gyakorlati oktatók többsége korábbi tanfolyamok résztvevőiből áll, akik közül sokan több éve tartanak tájékozódási gyakorlatot és a jó hangulatról is gondoskodnak.

Helyszínek: elmélet és gyakorlat

Az elméleti előadások a BTSSZ nagytermében lesznek, amely Budapest V., Curia u. 3. alatt található, a Ferenciek tere közelében. A gyakorlati foglalkozásokat nagyrészt Budapest és közvetlen környéke hegyes-völgyes vidékein tartjuk, emellett táborozunk majd a Vértesben és a Börzsönyben.

Jelentkezési feltételek

A tanfolyamon való részvételnek van néhány praktikus feltétele:

 • Az első az alkalmas egészségügyi állapot – azaz minden jelentkezőnek képesnek kell lennie legalább 5 km-t gyalogolni a Budai-hegyekben egészségügyi probléma nélkül. Ezt mindenki maga ítéli meg, orvosi igazolás a részvételhez nem szükséges.
 • A tanfolyamon nem vizsgáztatunk ifjúsági túravezetőket, azaz fontos a tanfolyam évében március 31-ig betöltött 18. életév.
 • Tájékozódási ismeretek tekintetében nincs meghatározott előfeltétel, de mindenképpen előnyt jelent, ha van ilyen tudásod vagy az elmúlt két évben elvégezted a túrázó-tanfolyamot. A tanfolyam tájékozódási oktatást is tartalmaz, azonban a tapasztalatok szerint nagy lemaradást jelent más területeken, ha valaki itt kezd ismerkedni a tájékozódással, a tájoló használatával.
 • Fontos, hogy lehetőséged legyen a személyes jelenlétre: olyan résztvevőket várunk, akik számára nem jelent gondot az elméleti és gyakorlati foglalkozásokon való személyes részvétel. Levelező hallgatókat csak nagyon indokolt esetben, egyéni elbírálás után tudunk fogadni (akik a lakhelyük távolsága miatt nem tudnak a hétfői órákon megjelenni). A folyamatos részvételt vállaló résztvevők előnyt élveznek.

Tanfolyami díj és várható egyéb költségek

A részvételi díjat és az igénybe vehető kedvezményeket mindig az aktuális kiírás tartalmazza.

Az összeg tartalmazza:

 • oktatási anyagokat mind digitális, mind papírformátumban, illetve a tanfolyam Moodle keretrendszerben működtetett e-tanfolyamához való hozzáférést;
 • a terepi foglalkozásokon szükséges legfrissebb kiadású turistatérképeket a tanfolyam által érintett területekről (Budai-hegység, Vértes, Börzsöny);
 • egy tanfolyamos pólót.

Nem tartalmazza, azaz további kiadásokat jelenthet:

 • tájoló – ennek a kiválasztásában segítséget nyújtunk és vásárlási kedvezmény is igénybe vehető;
 • elsősegély-felszerelés – ennek tartalmát megbeszéljük;
 • terepi foglalkozások útiköltsége, saját ellátás a túrák során;
 • két alkalommal kétnapos tájékozódási gyakorlat szállásköltsége – ezek esetében a szállás turistaházban és kempingben lesz;
 • vizsgadíj és a vizsgához kapcsolódó költségek: utazás, szállás, ellátás.

Érdemes legalább kölcsönben rendelkezni túra-GPS-szel vagy navigációs app használatára alkalmas okostelefonnal (autós GPS nem megfelelő). A tanfolyam ideje alatt túra-GPS-ek kölcsönzésére lesz lehetőség. Ezek használatának részletes ismertetése, gyakorlása nem a tanfolyam része, érdemes a tanfolyamon már legalább az alapokkal tisztában lenni.

A kétnapos túrák költségét csökkenti, ha tudsz hozni hálózsákot. A későbbi, börzsönyi kétnapos tábor pedig még olcsóbb lehet, ha szállás helyett saját sátorban alszol.

A résztvevők számára a tanfolyam ideje alatt számos kedvezmény lesz elérhető térképek, tájolók és túrafelszerelés beszerzésére.

Vizsga

A vizsga független a tanfolyamtól. Időpontja a tanfolyamot követően, júniusban várható. A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll, a tanfolyam során elsajátított ismeretek számonkérését jelenti. A gyakorlati vizsgán tájolós és GPS-es tájékozódási feladatok is vannak. A tanulmányok során folyamatosan jelezzük, mely területekre kell nagyobb vagy esetleg kisebb hangsúlyt helyezni.

Túravezető végzettség

A nálunk szerezhető túravezető végzettség nem OKJ-s vagy egyéb, államilag elismert vizsga, csak a saját tudásról kapható visszajelzésre szolgál. Emellett azonban a sokrétű tudást és a magabiztos tájékozódást is bizonyítja, így érdemes megszerezni!

Jelenleg Magyarországon nincs olyan túravezetői végzettség, amely megszerzése kötelező lenne vállalkozás indításához vagy bármely belföldi túra megszerzéséhez. Túravezetéssel foglalkozó vállalkozás indításával kapcsolatos információkat a képzés nem tartalmaz, habár kitérünk az önkéntes alapon végzett túravezetés esetleges pénzügyi buktatóira.

Érdeklődés, jelentkezés

Ha kérdésed van a tanfolyammal kapcsolatban vagy jelentkezni szeretnél, mindenképpen vedd fel velünk a kapcsolatot, mert a tanfolyam létszáma korlátozott. Keress minket itt a weboldalon keresztül vagy a btsszoktatas kukac gmail.com címen és írd meg, mennyit túrázol, milyen túrákat szervezel, milyen szinten állsz a tájékozódásban (pl. tudsz-e tájolót használni) és miért szeretnél túravezető lenni.

  Adataid megadásával elfogadod a Személyes adatok kezelésére és védelmére vonatkozó nyilatkozatunkat, amelyet a fenti menüsor Adatkezelés címére kattintva érhetsz el.