Túravezető-tanfolyam

A 2017-es tanfolyam már javában zajlik, tanfolyam legközelebb 2017 decemberében indul.

Kiknek szól?

Azoknak, akik már sokat túráztak, kirándultak, alapvetően jól tudnak tájékozódni, és szeretnék megismertetni, megszerettetni a túrázást másokkal. Szeretnének jó túrákat szervezni, és rengeteg, a természettel, túrázással kapcsolatos hasznos tudásra szert tenni. Az sem elhanyagolható, hogy a társaság is nagyon jó a tanfolyamon!

Mennyi időt vesz igénybe?

A túravezető-tanfolyam elméleti és gyakorlati foglalkozásokból áll. Az elméleti előadások – néhány kivételtől eltekintve – a Ferenciek tere közelében lesznek hétfőnként 17-21 óra között. Január elején indulnak, és körülbelül május elejéig tartanak. A gyakorlati foglalkozások februárban indulnak majd, és néhány alkalommal a hétvége mindkét napját igénybe veszik. A tanfolyam folyamán egyre több gyakorlat lesz, egészen a vizsga időpontjáig, június elejéig.
Ha szeretnél részt venni a túravezető-tanfolyamon, tervezd úgy a tavaszi és nyári elfoglaltságaidat, hogy a tanfolyami időbeosztásod egyre szorosabb lesz!

Milyen időközönként indul a túravezető-tanfolyam?

Túravezető-tanfolyam minden évben egyszer, év elején indul és júniusban, vizsgával zárul. Ha úgy látod, hogy idén nem fér bele az életedbe ilyen elfoglaltság, akkor jövő év elején számíthatsz a legközelebbi tanfolyam indítására.

Vannak-e a jelentkezésnek feltételei?

A túravezető-tanfolyamon való részvételnek van néhány praktikus feltétele: az első az alkalmas egészségügyi állapot – azaz minden jelentkezőnek képesnek kell lennie legalább öt km-t gyalogolni a Budai-hegyekben egészségügyi probléma nélkül. A tanfolyamon nem vizsgáztatunk ifjúsági túravezetőket, azaz fontos a tanfolyam évében március 31-ig betöltött 18. életév. Tájékozódási ismeretek tekintetében nincs meghatározott előfeltétel, de mindenképpen előnyt jelent, ha van ilyen tudásod vagy az elmúlt két évben elvégezted a túrázó-tanfolyamot. A tanfolyam tájékozódási oktatást is tartalmaz, azonban a tapasztalatok szerint nagy lemaradást jelent más területeken, ha valaki itt kezd ismerkedni a tájékozódással, a tájoló használatával.

Milyen témaköröket érint a tanfolyam?

Az elméleti előadásokon szó lesz térképekről, terepről, a tájékozódás elméletéről; geológiáról, meteorológiáról, állatokról, növényekről, Magyarország és Európa földrajzáról; néprajzról, népművészetről. Csoportpszichológiai foglalkozást is szervezünk. A tanfolyamon nagyon szigorúan kezeljük az elsősegély-ismereteket: elméleti és gyakorlati foglalkozásra is sor kerül. Releváns jogszabályokról, környezet- és természetvédelemről, csillagászatról is szót ejtünk. Sokat beszélünk majd túratervezésről, szervezésről, túra-adminisztrációról, a sikeres lebonyolítás buktatóiról.
A gyakorlati foglalkozások nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságos nappali és sötétedés utáni tájékozódási készségek elmélyítésére, a túrák reális tervezésére, örömteli megvalósítására. Emellett lesznek olyan gyakorlatok, amelyek a túrázással kapcsolatos önkéntes munkákba engednek bepillantást: lehet majd digitális-térképészkedni és jelzést festeni. Megismerkedünk természetvédelmi őrökkel, a kulcsosházakkal kapcsolatos teendőkkel; fogunk nomád módon sátrazni, bográcsban főzni. A tanfolyam során mindenki megismerkedik majd a tájékozódási túraversenyek légkörével is.

Milyen eszközökkel oktatjuk a tájékozódást?

A tanfolyami oktatás tartalmazza a „klasszikus”, térképes-tájolós tájékozódási ismereteket: egyrészt tisztában kell lenni a turista- és a tájfutó-térképek jelkulcsával, összefüggéseivel, olvasásával; másrészt a tájolót készségszinten kell tudni használni. Sem a tájékozódási gyakorlatokon, sem a vizsgán nem használható digitális tájékozódást segítő eszköz (GPS, okostelefon stb.). Emellett azonban elméletben és gyakorlatban is lesz szó GPS-ekről, digitális térképekről – ezeket mind ki is lehet próbálni.

Kik az előadók, oktatók?

Az előadók amellett, hogy szakterületük kiváló képviselői, mind gyakorlott túrázók, továbbá tisztában vannak a vizsgakövetelményekkel, így pontosan tudják, milyen ismeretekre van szüksége egy leendő túravezetőnek. A gyakorlati oktatók többsége korábbi tanfolyamok résztvevőiből áll, akik közül sokan több éve tartanak tájékozódási gyakorlatot és a jó hangulatról is gondoskodnak.

Mi az elméleti előadások pontos helyszíne?

Budapest V., Curia u. 3. nagyterem

Hol lesznek a gyakorlati foglakozások?

A gyakorlati foglalkozásokat nagyrészt Budapest és közvetlen környéke hegyes-völgyes vidékein tartjuk, emellett táborozunk majd a Vértesben és a Börzsönyben.

Milyen végzettség szerezhető?

A vizsgát a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) előírásai szerint bonyolítjuk le, azaz sikeres vizsga esetén MTSZ túravezetői igazolványt lehet kérni. Ez nem jelent OKJ-s végzettséget; az oklevél kizárólag arra jogosít, hogy az MTSZ tagszervezetekben túravezetői tevékenységet lehessen folytatni.

Milyen vizsgára számíthatnak a résztvevők?

A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll, a tanfolyam során elsajátított ismeretek számonkérését jelenti. A tanulmányok során folyamatosan jelezzük, mely területekre kell nagyobb vagy kisebb hangsúlyt helyezni. A vizsga független a tanfolyamtól. Időpontja a tanfolyamot követően, júniusban várható.

Mennyibe kerül a tanfolyam?

A részvételi díj 35.000 Ft/fő. Az összeg tartalmazza a tandíjat, a tanfolyam zárt weboldalához való hozzáférést, ahol a tananyagok elérhetőek; a szükséges térképeket, az órákon kiadott segédanyagokat, és egy tanfolyamos pólót. Mindezeken kívül a következő kiadásokra lehet számítani: tájoló, egészségügyi felszerelés, az utazások költsége, az első kétnapos tájékozódási gyakorlat szállásköltsége, saját ellátás a túrák során, illetve vizsgadíj. A résztvevők számára a tanfolyam ideje alatt számos kedvezmény lesz elérhető térképek, tájolók és túrafelszerelés beszerzésére.

Hol tudok érdeklődni, ha további kérdésem van a tanfolyammal kapcsolatban?

A tanfolyamvezetőnél a btsszoktatas@gmail.com e-mail címen, illetve a tanfolyam nyílt napján.

Kell-e jelentkezni a tanfolyamra?

A tanfolyam csoportlétszáma korlátozott, ezért részvételi szándékodat érdemes előre jelezned. Írj egy e-mailt neveddel és telefonszámoddal a btsszoktatas@gmail.com címre. Kérjük, írd le azt is, mennyit túrázol, milyen túrákat szervezel, illetve milyen szinten állsz a tájékozódásban (pl. tudsz-e tájolót használni).

Mikor indul a következő tanfolyam?

2017 decemberében indul új csoport, az elméleti oktatás 2018 január elején kezdődik.

Vissza