Gyalogos túravezető tanfolyam 2023

túravezető tanfolyam 2023-ban a SZOSE szervezésében

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Rengeteg, túrázáshoz, túraszervezéshez kapcsolódó érdekes előadás és baráti, lelkes csapat – ha érdekel, ha szeretnél a részese lenni, akkor szeretettel várunk a képzésünkre! Olvasd végig a részleteket!

Ha a tanfolyam indulásáig szeretnél folyamatosan friss információkat kapni a tanfolyamról, iratkozz fel hírlevelünkre az oldal alján.

Vajon neked való?

Ha már viszonylag régóta túrázol, tudsz mindenféle turistatérképet olvasni, tudod, mire való a tájoló, tudod használni a GPS-edet, akkor mindenképpen. Még többet profitálsz belőle, ha már szerveztél/szervezel túrákat másoknak is.

Nem feltétel előző tanfolyamainkon való részvétel.

Jelentkezőként arra kérünk majd, tölts ki egy térképolvasási, tájékozódási, GPS-használatra vonatkozó kérdéseket tartalmazó tesztet. Ennek eredménye alapján választjuk ki a résztvevőket. Ha úgy érzed, ez a tanfolyam még korai neked, javasoljuk a teljesen kezdőknek szóló egynapos tájékozódási gyakorlatot vagy a túrázó tanfolyamot!

A teszt előtt érdemes bogarászni többek között a Túrára kattanva oldalt, ahol sok, tájékozódással, térképolvasással kapcsolatos cikket találhatsz.

A terepi gyakorlatok szerintem tökéletesek voltak. Szuper volt a szervezés, mindig jó volt a hangulat. A lelkesedés, a precíz felkészülés, a tudás mind látszott a gyakorlatokon. Pozitív élmény volt számomra, hogy az elején, amikor csoportokban mentünk, mindenkit megszólítottak az oktatók, nem lehetett kitérni a feladatok elől. És magamon látni a fejlődést – ez nagyon klassz!

Mariann (2022)

Időpontok

Január 7-én, szombaton kezdünk ismerkedő túrával a Budai-hegységben.

Az elméleti előadások január 9-től indulnak, és hétfőnként lesznek megtartva 17:00-21:00 között. Csak az ünnepnapok azok, amikor nem lesz elméleti előadás május legvégéig.

A terepi gyakorlatok február 25-én indulnak, és főleg április-májusban jelentenek sűrű hétvégi elfoglaltságot. Általában egynaposak, de két egész hétvégés túránk is lesz, illetve a vizsga is kétnapos (júniusban).

Az órarendet elküldjük a feliratkozóknak. Jelenleg nem minden időpont szerepel még a dátumok között, mert vannak olyan elfoglaltságok, aminek az időpontja csak tavasszal lesz meghatározva. Érdemes ezt a félévet a tanfolyami részvételre szánni, és nem sűrű programot szervezni mellé. A résztvevők a kötelező túrák mellett szoktak közös túrákat, tájékozódási gyakorlásokat is szervezni, ezeken is érdemes részt venni!

Helyszín

Az elméleti előadások a Pannon Kincstár oktatótermeiben lesznek megtartva (Budapest 1056 Váci utca 47., a Ferenciek tere közelében), hétfőnként 17:00-21:00 között.

A gyakorlótúrák helyszínei: Budai-hegység, Vértes, Börzsöny.

Részvételi feltételek

A részvétel feltétele a 2023. február 15-ig betöltött 18. életév, a felnőttképzési szerződés kitöltése és visszaküldése, és a tanfolyami díj legalább első részletének befizetése. Pontos határidők a szerződéskötés és fizetés résznél.

Fizikai erőnléteddel kapcsolatban nincsen semmilyen előírásunk. A gyakorlótúrák 5-25 km hosszúságúak. Jó, ha ezt kétnapnyi holmival a hátadon is teljesíteni tudod. Azt valljuk, bármilyen kondícióval is rendelkezel, akármilyen hosszú távot tudsz megtenni, biztosan lesznek olyanok, akik élvezik a túráidat. Nincs kötelező teljesítménytúra a képzés során.

A tanfolyam során számítunk a személyes részvételre. Nem rögzítjük az előadásokat és nem közvetítjük őket online. Az előadók vetítésének anyaga elérhető lesz az oktatási felületen. Az egyes terepi gyakorlatok mindegyike csak egyetlen alkalommal lesz megrendezve, pót-gyakorlatokat nem tudunk tartani.

A tanfolyam sokkal jobb volt, mint vártam – mind a tudás, mind a tananyag, és főleg az élmények. Az egészet élveztem az elejétől a végéig, mindig vártam a hétvégéket és hétfőket, hogy mehessünk és okulhassunk. Nagyon jó embereket ismertem meg mind az oktatók, mind a hallgatók között, remek csapat lettünk. Általános tapasztalatom, hogy akik az erdőket, hegyeket járják, könnyen ismerkednek és barátkoznak, sok közös van bennünk és jó velük lenni.

Pisti (2022)

Szenior részvételi kategória

50 éves kor felett kérheted, hogy szeniorként vehess részt a tanfolyamon. Ekkor a gyakorlótúrák nehézsége mérsékelt és a vizsgapálya teljesítési ideje is hosszabb.

Jelentkezés, tesztkitöltés, szerződéskötés

A teszt kitöltésére december 3. – december 18. között lesz lehetőség, személyenként egyetlen alkalommal. A tesztre a tesztidőszak végéig folyamatosan lehet jelentkezni a hello [@] turavezetotanfolyam.hu címen. A szükséges információkat, dokumentumokat és a hozzáférést legkorábban december első napjaiban fogjuk megküldeni e-mailben.

A jelentkezők számának függvényében december 18. után választjuk ki a résztvevőket, és ezután küldjük ki a felnőttképzési szerződést. Kérlek, készülj fel rá, hogy ennek kitöltésére, visszaküldésére, illetve a tanfolyami díj befizetésére egy heted fog rendelkezésre állni az értesítésünk után.

A szerződés kitöltése és visszaküldése, illetve legalább az első részlet befizetése véglegesíti a jelentkezést.

A tanfolyamon maximum 40 résztvevőt tudunk fogadni.

Tanfolyami díj

A tanfolyam ára 70.000 Ft, ha egy összegben fizeted. Választhatod a két részletben való fizetést, ekkor 45.000 (a szerződés aláírásával) és 30.000 Ft (február 10-ig) a díj. Az ezen kívül várható költségek fel vannak sorolva a képzés általános kiírásában.

A terepi gyakorlatok fokozatosságával nőtt az önbizalmam, már nem ijedek meg, mi lesz, ha esetleg nem tudom, hol vagyunk éppen. Nagyon jó szemléletet kaptunk, alapos térképismeretet, rengeteg támpontot, amihez, ha hideg fej és forró szív társul, akkor nincs az a dzsungel, ahonnan ki nem jövünk. A legjobban a rengeteg szervező, segítő jelenléte tetszett a gyakorlatokon, akik mind elhivatottságból tették ezt értünk.

Laci (2022)

Vizsga

A tanfolyam saját szervezésű vizsgánkkal zárul, ahol visszajelzést kaphatsz, mennyire sikerült elsajátítanod az elméleti ismereteket, illetve hogyan boldogulsz a terepen. A vizsgán van nappali, illetve éjszakai térképes-tájolós tájékozódás, illetve GPS-es pályán is mérjük a tudásod. Az oklevelet a Szintvonalas Oktatás Sportegyesület állítja ki.

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!