Túravezető tanfolyam 2020

Újra megnyílik a lehetőség a túravezetői tanfolyam elvégzésére!

FONTOS: a 2020-as tanfolyam lezárult. Túravezető tanfolyamot 2021-ben nem szervezünk szervezeti átalakulásunk és a járványhelyzet várható alakulása miatt. A következő tanfolyam várhatóan 2022 januárjában indul.

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség bronzjelvényes gyalogos túravezető tanfolyama 2020 januárjában ismerkedő túrával kezdődik, ezt követi az elméleti és gyakorlati oktatási alkalmak sorozata.

Kiket várunk?

A tanfolyamra tapasztaltabb túrázókat várunk, akik szerveztek már túrákat családjuknak vagy kisebb csoportoknak. A magabiztos térképismeret, tájékozódási ismeret (mind tájolóval, mind GPS-szel) előfeltétele a tanfolyam sikeres elvégzésének. Szükséges a tanfolyam évében, azaz 2020. március 31-ig betöltött 18. életév. Emellett olyan résztvevőket várunk, akik számára nem jelent gondot az elméleti és gyakorlati foglalkozásokon való személyes részvétel. A terepi gyakorlatok nehézségénél figyelembe vesszük a jelentkezők fizikai állapotát, azonban több alkalommal lesz legalább 10 km-es túra a képzés során, amelyet felszereléssel kell teljesíteni.

Oktatási helyszínek

Az elméleti oktatás helyszíne Budapest V. ker., Curia utca 3., a gyakorlatok a Budai-hegységben, a Börzsönyben és a Vértesben lesznek.

Oktatási időpontok

A tanfolyam során januártól májusig hétfőnként 17:00-21:00 között lesznek az elméleti előadások a Curia utcában, a gyakorlatok pedig február végétől egyre több hétvégét elfoglalnak. Hosszú hétvégéken gyakorlat nincs, azonban a többi hétvége várhatóan mind érintett a vizsgáig, júniusig. Órarendet az oktatási és gyakorlati időpontokkal a beiratkozáson kap mindenki.

Szenior részvételi kategória

A tanfolyam keretében lehetőség van szenior részvételi kategóriát választani, ahová főleg azokat a nyugdíjas éveikhez közeledő vagy nyugdíjas túrázókat várjuk, akik aktívan járják a természetet és szívesen gyarapítanák a túrák szervezésével és vezetésével kapcsolatos tudásukat is. A szenior kategória lehetőségét minden 50 év fölötti résztvevőnk választhatja. A többi résztvevőhöz képest számukra a gyakorlatok, illetve a vizsga gyakorlati túrája fizikailag kevésbé megterhelő. Bátran válasszák ezt a kategóriát azok, akiket eddig az erős fizikai terheléstől való félelem tartott vissza a tanfolyamon való részvételtől.

Vizsga

A tanfolyam végén nem kötelező vizsgázni, illetve az itteni tanfolyami követelményeket teljesítve más szervezetnél is megszerezhető a bronzjelvényes túravezető vizsga.

Részvételi díj

A tanfolyam részvételi díja: 50.000 Ft.

Kedvezményes részvételi díj 40.000 Ft, amely igénybe vehető

  • legalább két éves BTSSz tagszervezet tagság esetén;
  • legalább két éves egyéb egyesületi, szakosztályi tagság esetén (amely MTSZ tagszervezet) egyesületvezető/szakosztályvezető ajánlásával.

Szintfelmérő és beiratkozás

A képzésre legfeljebb 35 főt tudunk fogadni.

Beiratkozáskor előnyt élveznek a BTSSz túrázó vizsgáját 2018-ban vagy 2019-ben teljesítők. Nekik a jelentkezés és beiratkozás időpontja 2019. november 25. (17:00-18:30, BTSSz iroda). (Későbbi időpontban is tudnak jelentkezni és beiratkozni, azonban akkor már csak a szabad helyek függvényében.)

Akik ezt a tanfolyamot nem végezték el, vagy ott nem vizsgáztak le, tőlük belépőteszt kitöltését kérjük, amely a tájékozódási ismeretekre koncentrál. A tesztre e-mailben lehet jelentkezni a btsszoktatas kukac gmail.com címen. Az online elérhető teszt kitöltésére egy alkalommal van lehetőség legkésőbb 2019. december 10. 23:55-ig. A beiratkozás részleteiről a teszt kitöltőit e-mailben fogjuk értesíteni.

Beiratkozni minden alkalommal személyesen lehet, a tanfolyami díj készpénzes befizetésével, előzetes e-mailbeli egyeztetés után.

Előzetes felkészülés a tanfolyamra

Ha elszántad magad a részvételre, a tanfolyam előtt érdemes minden lehetőséget megragadni mind a tájolós-térképes, mind GPS-es tájékozódás gyakorlására. Nagy segítséget jelent majd a tanfolyamon a Magyarországon elérhető turistatérképek jelkulcsának ismerete, illetve valamilyen tájékozódási app vagy túra-GPS használatának elsajátítása. Ezeket az ismereteket a tanfolyam során alapvetőnek tekintjük és részletes ismertetésük nélkül is sok feladatot ezekre építünk.

Kérdés vagy érdeklődés esetén Kuzmann Eszter tanfolyamvezető szívesen segít, elérhető a +36 20 258 2193 telefonszámon vagy a btsszoktatas kukac gmail.com címen.