2017. augusztus 14.

Középfokú, bronzjelvényes túravezető vizsga

A vizsgánk várhatóan 2022-re jelentősen át fog alakulni. Az itt olvasható információk alapján vizsgát a közeljövőben már nem szervezünk.

Általános tudnivalók a vizsgáról

A vizsga nem kötelező, független a tanfolyamtól, arra külön jelentkezni kell. A vizsgán csak olyanok vehetnek részt, akik valamely magyarországi túravezető képzésen részt vettek és erről az érintett szervezet igazolást ad ki. A BTSSZ túravezető tanfolyamán részt vetteknek külön igazolásra nincs szükségük.

A vizsga két részből áll: elméleti és gyakorlati (nappali és éjszakai). Gyakorlati vizsgán csak az vehet részt, aki sikeres elméleti vizsgát tett.

A vizsgán rendelkezni kell a kötelező túravezetői felszerelésekkel: tájoló, térkép, felszerelés a térképi szerkesztésekhez, egészségügyi felszerelés.

A vizsga elméleti részére a “Túravezetés általános ismeretei” című jegyzetből, illetve a tanfolyam órai jegyzeteiből lehet felkészülni. A tájékozódási feladatokhoz bármilyen, a témával foglalkozó jegyzet megfelelő. A BTSSz túravezető tanfolyama Halász Miklós: Tereptan és térképismeret c. könyvet használja.

A vizsga gyakorlati része a következőket tartalmazza:

  • nappali térképes-tájolós tájékozódási feladatok;
  • éjszakai térképes-tájolós tájékozódási feladatok;
  • tájékozódási feladatok GPS használatával.

Az értékelés során jelen van a vizsgabiztos, a tanfolyamvezető, a tanfolyambizalmi, illetve akiket a vizsgabiztos felkér. A vizsgán a vizsgabiztos értékel, illetve ő ellenőrzi a vizsga menetét és színvonalát.

A vizsga aktuális díját minden évben a vizsga meghirdetése tartalmazza. A vizsgadíjból jelentős kedvezményt kapnak azok, akik a BTSSz-nél végezték el a túravezető tanfolyamot az adott vagy az előző évben. A vizsgadíj mellett várható költség még a vizsga hétvégéjén a szállásdíj, az étkezések költsége és az útiköltség.

A sikertelenül vizsgázóknak a következő évi vizsgán van lehetőségük részt venni. Amennyiben csak a vizsga gyakorlati része volt sikertelen, úgy elég azt megismételni.

Jelentkezni a nem a BTSSz által szervezett tanfolyamon résztvevőknek az alábbi űrlap kitöltésével lehet, megjelölve az elvégzett tanfolyam szervezőjét és a tanfolyam idejét:

    Adataid megadásával elfogadod a Személyes adatok kezelésére és védelmére vonatkozó nyilatkozatunkat, amelyet a fenti menüsor Adatkezelés címére kattintva érhetsz el.