Túravezetés: hogyan kezdjek bele?

Címkék: , Három turista hátulról az őszi erdőben

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Akár régóta járod az ösvényeket, akár nemrég kóstoltál bele a túrázásba, eljöhet az idő, amikor elönt a tudásvágy és elkezded böngészni a tanfolyamokat.

Elkezdesz kirándulni, túrázni. Ha szerencsés vagy, így nőttél fel, de az is lehet, hogy felnőtt fejjel tetszik meg az egész: bóklászni erdőn-mezőn, szerte az országban. Lehetséges, hogy csatlakoztál valakihez vagy egy csapathoz, így aztán neked magadnak nincs is gondod a szervezéssel, tájékozódással, egyszerűen el kell menni, ha hívnak. Aztán elvágyódsz valahová, ahová éppen senki nem vezet túrát és sikerül! Odatalálsz és nagyon jól érzed magad. Legközelebb már teljes egészében te találod ki, merre kellene menni…

Mikor érdemes belekezdeni a tanfolyamba?

A kiindulópont tehát: rengeteget kirándulsz, túrázol. Magabiztosan használod a térképet, nyakadban lóg a tájoló vagy fogsz egy GPS-t a kezedben, mögötted pedig kisebb-nagyobb csapat masírozik hegyen-völgyön át, akik folyamatosan faggatnak, hogy legközelebb hová viszed el őket.

Kezdő természetjáróknak: túrázó tanfolyam

Ahogy a leírásból kiderül, a túravezető tanfolyamra leginkább így érdemes érkezni. Ha éppen most kezdesz bele az erdőjárásba, vagy egy rutinos túravezető mögött járod egy ideje az ösvényeket, de azért szeretnél néha jókat bóklászni a családdal, barátokkal is, akkor inkább a túrázó tanfolyam való neked. A túrázó tanfolyam főként a magabiztos tájékozódásra koncentrál, néhány órányi „turista-elmélettel”. Ha aztán ezt elvégezve úgy látod, tetszik ez az egész, szívesen tervezel-szervezel és több időt is rá tudsz szánni a tanulásra, akkor érdemes „továbblépni” és beiratkozni a túravezető képzésre.

Válassz tanfolyamot!

Ha tehát megvan a motiváció és viszonylag rutinosan tájékozódsz, itt az ideje beiratkozni egy tanfolyamra! Túravezető tanfolyam minden évben egyszer indul, ősszel érdemes körbenézni, melyik képzés szimpatikus. A tanfolyamok januárban vagy kora tavasszal kezdődnek: ekkor még nincs lomb a fákon, a terepet jól látva könnyebb átismételni a tájékozódás gyakorlati alapjait, a vizsga viszont nyáron van, amikor a dús lomb és aljnövényzet már meg tudja nehezíteni az egyébként is trükkös tájékozódási feladatokat.

A tanfolyamokon szerezhető végzettség

Magyarországon nincs állami előírások alapján tartott túravezető képzés. Az egyes tanfolyamokon megszerezhető oklevelek, bizonyítványok sem feltételt nem jelentenek vállalkozási tevékenységhez, sem előnyt nem biztosítanak semmilyen területen.

Az országban fellelhető tanfolyamok különbségei

Az országban elérhető tanfolyamok között vannak hosszabbak-rövidebbek, több vagy kevesebb gyakorlatot magukban foglalók. Most már abban is különbözhetnek, melyik szervezet mennyire tartja online az előadásokat. Aki tanfolyamot választ, érdemes mérlegelnie, mennyi időt és pénzt szán a kurzusra, mennyi gyakorlaton tud részt venni, és hogy mennyire fontos neki a közösség, akikkel együtt vesz részt a képzésen.

Miért éri meg elvégezni?

Amiért megéri részt venni egy tanfolyamon azoknak is, akik már vezetnek túrákat: rendszerezett, áttekinthető, strukturált ismereteket ad át a túrázással kapcsolatos témákban, illetve olyan gyakorlatokon lehet részt venni, olyan tevékenységekbe belekóstolni, amelyek egyébként nehezebben elérhetők, jóval több, célirányos szervezést igényelnének.

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!