Túravezetés: hogyan kezdjek bele?

Akár régóta járod az ösvényeket, akár nemrég kóstoltál bele a túrázásba, eljöhet az idő, amikor elönt a tudásvágy és elkezded böngészni a tanfolyamokat.

Elkezdesz kirándulni, túrázni. Ha szerencsés vagy, így nőttél fel, de az is lehet, hogy felnőtt fejjel tetszik meg az egész: bóklászni erdőn-mezőn, szerte az országban. Lehetséges, hogy csatlakoztál valakihez vagy egy csapathoz, így aztán neked magadnak nincs is gondod a szervezéssel, tájékozódással, egyszerűen el kell menni, ha hívnak. Aztán elvágyódsz valahová, ahová éppen senki nem vezet túrát és sikerül! Odatalálsz és nagyon jól érzed magad. Legközelebb már teljes egészében te találod ki, merre kellene menni…

Mikor érdemes belekezdeni a tanfolyamba?

A kiindulópont tehát: rengeteget kirándulsz, túrázol. Magabiztosan használod a térképet, nyakadban lóg a tájoló vagy fogsz egy GPS-t kezedben, mögötted pedig kisebb-nagyobb csapat masírozik hegyen-völgyön át, akik folyamatosan faggatnak, hogy legközelebb hová viszed el őket. A forgatókönyv persze még kiegészülhet azzal, hogy mindezt a Magyar Természetjáró Szövetség valamely szakosztályában vagy egyesületében végzed és a vezető megkeres: nem akarod végre elvégezni a túravezető tanfolyamot?

Kezdő természetjáróknak: túrázó tanfolyam

Ahogy a leírásból kiderül, a túravezető tanfolyamra leginkább így érdemes érkezni. Ha éppen most kezdesz bele az erdőjárásba, vagy egy rutinos túravezető mögött járod egy ideje az ösvényeket, de azért szeretnél néha jókat bóklászni a családdal, barátokkal is, akkor inkább a túrázó tanfolyam való neked. A túrázó tanfolyam főként a magabiztos tájékozódásra koncentrál, néhány órányi „turista-elmélettel”. Ha aztán ezt elvégezve úgy látod, tetszik ez az egész, szívesen tervezel-szervezel és több időt is rá tudsz szánni a tanulásra, akkor érdemes „továbblépni” és beiratkozni a túravezető képzésre.

Válassz tanfolyamot!

Ha tehát megvan a motiváció és viszonylag rutinosan tájékozódsz, itt az ideje beiratkozni egy tanfolyamra! Túravezető tanfolyam minden évben egyszer indul, ősszel érdemes körbenézni, melyik képzés szimpatikus. A tanfolyamok januárban vagy kora tavasszal kezdődnek: ekkor még nincs lomb a fákon, a terepet jól látva könnyebb átismételni a tájékozódás gyakorlati alapjait, a vizsga viszont nyáron van, amikor a dús lomb és aljnövényzet már meg tudja nehezíteni az egyébként is trükkös tájékozódási feladatokat.

A tanfolyamoknak sajnos nincsen gyűjtőoldala, a legjobb a weben keresgélni. Ha viszont feliratkozol az MTSZ hírlevelére, minden képzésről értesülhetsz annak meghirdetésekor.

A tanfolyamokon szerezhető végzettség

Magyarországon nincs „állami” túravezetőképzés, OKJ-s tanfolyamot hiába keres bárki. Az elérhető képzések vagy magánjellegűek vagy az MTSZ tematikája és előírásai szerint zajlanak. Ha valaki az MTSZ képzését választja, a megszerzett tudás és tapasztalat az övé lesz, bárhol használhatja, de az oklevelet a gyakorlatban csak egy MTSZ-tagszervezet tudja „értékelni”.

Az országban fellelhető tanfolyamok különbségei

Az országban elérhető tanfolyamok között vannak hosszabbak-rövidebbek, több vagy kevesebb gyakorlatot magukban foglalók, a tanfolyamot záró vizsga viszont egységes, mindenki ugyanazt a papírt kapja. Aki tanfolyamot választ, érdemes mérlegelnie, mennyi időt és pénzt szán a kurzusra, mennyi gyakorlaton tud részt venni.

Miért éri meg elvégezni?

Amiért megéri részt venni egy tanfolyamon azoknak is, akik már vezetnek túrákat: rendszerezett, áttekinthető, strukturált ismereteket ad át a túrázással kapcsolatos témákban, illetve olyan gyakorlatokon lehet részt venni, olyan tevékenységekbe belekóstolni, amelyek egyébként nehezebben elérhetők, jóval több, célirányos szervezést igényelnének.

Budapesten több tanfolyam is elérhető, minden csapat szeretettel várja a leendő túravezetők érdeklődését, jelentkezését!