Túrázó-tanfolyam

Kiknek szól?

Azoknak, akik már túráztak, kirándultak másokkal, de nem, vagy kevéssé tudnak tájékozódni. Azoknak is, akik eddig csak tervezték az elindulást, vagy mindössze a bátortalan lépéseken vannak túl, de szeretnének komolyabban nekifogni a túrázásnak. Mindazoknak, akik szeretnék megismerni a túrázás rejtelmeit és szépségeit, elmélyíteni már meglévő tudásukat. Szól továbbá azoknak, akik magabiztosan szeretnének részt venni a mások által szervezett túrákon vagy a családdal a természetet járni.

Mennyi időt vesz igénybe?

A tanfolyam két teljes hétvégét és egy opcionális szombati napot foglal magában. Az egész napos elméleti és gyakorlati foglalkozások az alábbi időpontokban lesznek megtartva: május 6-7, május 20-21, a választható különóra május 13.

Milyen időközönként indul e tanfolyam?

Túrázó-tanfolyam évente kétszer, tavasszal és ősszel indul, megfelelő jelentkezői létszám esetén.

Vannak-e a jelentkezésnek feltételei?

A tanfolyamon a 16. életév betöltésének évében (16-18 éveseknek szülői írásbeli hozzájárulással) már részt lehet venni, megfelelő egészségi állapotban. A jelentkezőnek ajánlott, hogy egészségügyi probléma nélkül képes legyen három óra alatt legalább hat km-t megtenni a Budai-hegységben.

Milyen témaköröket érint a tanfolyam?

Az elméleti előadásokon szó lesz térképről, domborzatról, a tájékozódás elméleti alapjairól. Ismereteket adunk át továbbá az egészség megóvásáról, elsősegélynyújtásról és a felszerelés megválasztásáról. Szóba kerül geológia, állat- és növényismeret, Magyarország földrajza és az alapvető időjárási tényezők. Lesz előadás természetvédelemről és a GPS használatáról; és nem utolsósorban a „turistaságról” (túramozgalmak, tájékozódási- és teljesítménytúrák).
A gyakorlati foglalkozásokon a tájékozódási módszerek megismertetésére, elsajátítására, egy-egy rövidebb túraszakasz önálló, de figyelemmel kísért megtételére, a térkép hatékony használatára koncentrálunk. Aki igényli, a tájoló „forgatásának” alapjait is megismerheti.

Milyen eszközökkel oktatjuk a tájékozódást?

A tanfolyami oktatás tartalmazza az alapvető térképes-tájolós tájékozódási ismereteket: domborzati jelölések, jelkulcs, iránytű (vagy a tájoló mint iránytű) használata. Szóba kerülnek a papíralapú és a digitális térképek használatának különbségei.

Milyen szintű a tanfolyami oktatás?

A tanfolyam alapszintű: a kezdők alapvető ismeretekhez juthatnak, a haladóbbak pedig megerősíthetik, elmélyíthetik tudásukat. Érdekességet, kihívást mindenki számára tartogatunk!

Kik az előadók, oktatók?

Az előadók mindegyike gyakorlott túrázó, többségük évek óta oktatja a túrázói ismereteket. Törekszünk az ismeretek hatékony és a jó hangulatú átadására, figyelve a már haladóbb tudást igénylőkre is.

Hol lesznek a foglakozások?

A foglalkozásokat Budapesten és közvetlen környékén tartjuk (Csillebérc, Hűvösvölgy).

Milyen előnyt jelent a vizsga letétele?

A vizsga nem kötelező. A sikeres vizsgát a Budapesti Természetbarát Sportszövetség (BTSSZ) oklevéllel honorálja, amely egyben mentességet biztosít a BTSSZ által szervezett gyalogos túravezetői-tanfolyam esetleges szintfelmérője alól és előnyt jelent a tanfolyamon.

Milyen vizsgára számíthatnak a résztvevők?

A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll, a tanfolyam tematikájának megfelelően. A vizsga időpontja és helyszíne: június 17., szombat, a Budai-hegységben.

Mit tartalmaz a tanfolyami díj?

A tanfolyami díj tartalmazza a tandíjat, a tananyagokhoz való hozzáférést, a szükséges térképet, a kiadott segédanyagokat. Mindezeken felül az utazási költségekre lehet számítani.

Hol tudok érdeklődni, ha még van kérdésem a tanfolyammal kapcsolatban?

A tanfolyam vezetőjénél, a btsszturazo@gmail.com e-mail címen.

Hogyan jelentkezhetsz a tanfolyamra?

A tanfolyami csoport létszáma korlátozott, ugyanakkor minimális létszám szükséges az induláshoz, ezért – ha elszántad magad – részvételi szándékodat érdemes minél előbb jelezned. A jelentkezéshez írj egy e-mailt neveddel és telefonszámoddal a btsszturazo@gmail.com címre. A megadott elérhetőségeken keresztül fel tudjuk venni Veled a kapcsolatot, értesítünk a szükséges létszám meglétéről és a tanfolyam további részleteiről.

Mikor indul a következő tanfolyam?

Várhatóan 2017. ősz.
Téged is várunk szeretettel!

Vissza